Republikanernas François Fillon, dagen efter nederlaget i första omgången av franska presidentvalet 2017. Foto: TT

Fillon tar kliv tillbaka inför parlamentsvalen i Frankrike

Publicerad

Efter misslyckandet i presidentvalet meddelar den konservative kandidaten François Fillon att han inte kommer att spela någon framträdande roll i Republikanernas kampanj inför parlamentsvalen i juni. Det beskedet gav Fillon under måndagen – mindre än ett dygn efter att vallokalerna stängt i den första valomgången.

Den 63-årige Fillon var favorit i presidentvalet fram till slutet av januari, då han anklagades för att ha gett sin fru och sina barn välavlönade offentliga jobb, utan att de behövt utföra något egentligt arbete.

Han är föremål för polisutredning men har stått emot krav på att kliva av presidentvalet. Han slogs ut i den första valomgången där han kom trea med 20 procent av rösterna.

Presidentval i Frankrike 2017

Efter ett möte med partiledningen på måndagen skriver Fillon till sina partikamrater att ”kampen är nu i era händer. Jag har inte längre trovärdighet att kämpa på er sida.”

”Jag blir nu en vanlig simpel partiaktivist igen”, meddelar han.

Det framgår inte om han tänker ge upp sin plats i deputeradekammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet