Under onsdagen stängde Finland samtliga skolor och universitet. Arkivbild. Foto: Mikko Lehtimäki/TT

Finland ändrar linje: Elever i lågstadiet får gå i skolan – vid behov

Publicerad

Den finska regeringen har ändrat riktlinje för de stängda skolorna och ger alla barn i lågstadiet möjlighet att gå i skolan vid behov. Dock kvarstår uppmaningen att eleverna ska delta i distansundervisning i den mån det går.

Under onsdagen stängde Finland samtliga skolor och universitet och övergick till distansutbildning fram till mitten på april.

Undantag gjordes för förskolor samt de barn i lågstadiet vars föräldrar arbetar i branscher som är avgörande för samhällets viktiga funktioner, rapporterar svenska Yle.

På fredagen svängde dock den finska regeringen om och möjliggör för alla barn i lågstadiet som är i behov att få närundervisning. Detta beror på att vilka branscher som anses vara kritiska orsakade förvirring och tolkades på olika sätt, skriver svenska Yle.

Ändringen kommer börja att gälla måndag den 23 mars men innebär inte att alla lågstadiebarn måste gå i skolan. Den finska regeringen rekommenderar fortfarande distansundervisning i första hand, i den mån det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.