Finlands utrikesminister Pekka Haavisto när han anlände till Natos utrikesministermöte i Berlin, Tyskland under lördagen. Foto: Clemens Bilan/EPA/TT

Finland kan lämna in Natoansökan på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Finland lämnar troligtvis in sin ansökan om medlemskap i Nato på onsdag. Det säger utrikesministern Pekka Haavisto till Aftonbladet.

– Från vår sida kommer det vara Nato-ambassadören i Bryssel som kommer att göra det fysiskt, troligen på onsdag. Sen om förhandlingarna börjar med Nato så hanteras det av en delegation ledd av utrikesministern och försvarsministern, säger Haavisto till tidningen.

Haavisto säger att Finland är förberedda på alla typer av eventuella svar från Ryssland.

– Vi har en förberedelse på traditionella militära hot, kränkningar av luftrummet och till havs, till och med kränkningar av vår landgräns.

Veckans process

Under lördagen beslutade de finländska socialdemokraterna SDP att säga ja till att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen. Men redan i torsdags meddelade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att de står bakom en finländsk medlemsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.