Wed, närmast kameran, har flytt med sina syskon och sina föräldrar till Finland. Här sitter de på ett mottagningscenter i Tornio och väntar. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Finland skärper bevakningen av nyanlända flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

2.800 människor på flykt tog sig till Finland – bara under förra veckan. Den plötsliga flyktingströmmen har tagit de finländska myndigheterna på sängen. Nu skärper man bevakningen och övervakningen av flyktingarna.

– Det kommer snart 16 nya flyktingar hit och så är vår flyktingförläggning redan fullbelagd, säger Satu Kurri, ansvarig för flyktingmottagningen i samhället Keltakangas i sydöstra Finland.

Det tog bara fyra dagar att fylla förläggningens 120 platser som på kort varsel byggts upp i en gammal yrkesskola. Alla som kommit hit är från Irak.

– Jag har rest till Finland med min sexårige pojke Ali för att hitta en bättre framtid för mig och min familj, säger Dergam Hussein.

Familjen väntar i Irak

Hemma i Bagdad väntar Dergams hustru och tre små barn på att pappans äventyr ska sluta lyckligt och att hela familjen ska kunna förenas i Finland.

– Jag vågade inte ta med de yngsta och hustrun på den farliga resan. Hoppas att jag hittar ett arbete, en bostad och en bättre framtid här i Finland för hela vår familj, säger Dergam.

Sammanlagt anlände 2.800 flyktingar till Finland bara under förra veckan. Det är nästan lika många som kom till vårt östra grannland under hela fjolåret. Den plötsliga flyktingströmmen till landet har tagit de finländska myndigheterna på sängen. Men från och med i morgon skärper Finland bevakningen av flyktingströmmen.

”Bara att promenera in”

Flyktingarna som nu kommit hit till Keltakangas tog sig in till Finland via Sverige och gränsövergången i Tornio.

– Det vara bara att promenera in i Finland, säger Qutaiba Jaboory, som kommit till Finland tillsammans med 10 andra släktingar från Bagdad.

Myndigheterna skärper också övervakningen av flyktingarna i hela Finland. I Tornio upprättar man en så kallad flyktingsluss. Alla som kommer över gränsen förs till den nya mottagningen och ingen får lämna den innan man har registrerat sig som asylsökande. Därefter flyttas de till olika flyktingförläggningar runt om i Finland.

Polisen kommer också att skicka ut fältpatruller runt hela landet för att kontrollera att flyktingarna som kommit till Finland är registrerade.

Politiker: Har inte hört någon kritik

Under måndagen fick den nyupprättade flyktingförläggningen i Keltakangas också besök av riksdagsledamoten Markku Pakkanen.

–Trots att det varit några mindre demonstrationer mot flyktingströmmen så har jag inte hört någon kritik. Inte ett enda mejl från någon arg väljare, intygar Markku Pakkanen (C) som anser att Finland har en skyldighet att hjälpa alla som kommer hit.

Men bland Sannfinländarnas anhängare är stämningen inte lika positiv. Två riksdagsledamöter har redan lämnat partiet för den politik man driver i regeringen och det rapporteras om att partiledningen har fått tuff kritik av sina väljare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer