Gränsen mellan Finland och Ryssland består till största delen av obefolkade skogar och ödemarker. Nu öppnar den finska regeringen för att stärka gränsen. Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

Finland vill ändra gränslagstiftningen – vill tillåta barriärer mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Finland har 1 300 kilometer gräns mot Ryssland. Nu vill den finska regeringen se över gränslagstiftningen och göra det möjligt att bygga olika typer av barriärer mot grannlandet i öst, rapporterar Reuters.

Gränsen mellan Finland och Ryssland är i nuläget knappt markerad med skyltar.

Men efter Rysslands invasion av Ukraina vill Finland nu stärka sitt gränsskydd genom en lagändring, rapporterar Reuters. Det Finland framförallt befarar är att Ryssland ska skicka stora skaror migranter som ett vapen i en hybridoperation.

Tillvägagångssättet liknar det som EU anklagade Belarus i fjol för när hundratals migranter från Mellanöstern, Afghanistan och Afrika fastnade vid den polska gränsen.

Kritiska punkter

En stor majoritet av Finlands  riksdagsledamöter anser att man borde bygga starkare barriärer, enligt en enkät som Yle har gjort. De som ställer sig positiva till förslaget ser det inte som realistiskt att bygga ett stängsel längs med hela gränsen, utan snarare vid kritiska områden.

Lagändringen skulle också kunna innebära att nya vägar byggs för att underlätta patrullerandet av gränsen, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer