Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna). Foto: TT

Finland vill skärpa EU:s klimatpolitik – möter motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Finland vill att EU-länderna skärper sin klimatpolitik. Under det kommande halvåret, då landet är EU-ordförande, kommer regeringen att prioritera just klimatfrågorna.

Målsättning är att alla EU-länder skall godkänna ett avtal där man lovar att bli klimatneutrala år 2050. Men det kommer inte att bli någon lätt uppgift.

Finland vill att det verkligen ska märkas att klimatet är viktigt under ordförandeskapet. För att spara pengar och klimatet arrangerar Finland ingen stor öppningsgala för sitt ordförandeskap.

Antalet EU-möten har också minimerats och alla möten hålls i Helsingfors för att EU-delegaterna inte skall flyga i onödan. Och man delar inte ut gratis slipsar, Mumin-muggar eller andra presenter. Och för att minska på plastanvändningarna bjuds inte EU-delegaterna på vatten i plastflaskor utan enbart på vanligt kranvatten.

Finland bäst i klassen

Den nya regeringen i Finland vill vara ett gott exempel för de övriga EU-länderna. I sitt regeringsprogram har man slagit fast att Finland skall trygga naturens mångfald och bli klimatneutralt redan år 2035, tio år före Sverige.

– Finland är definitivt en mönsterelev som är bäst i klassen och toppar EU-länderna, säger Outi Honkatukia vid Finlands miljöministerium.

– Klimatmålen gäller trafik, boende, industri och jordbruk. Inom alla dessa sektorer borde de koldioxidneutrala målen nås. Det betyder mycket jobb, särskilt inom trafiksektorn, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) till SVT Nyheter.

För att nå målet kommer Finland att satsa på en utbyggnad av vindkraften men också en fortsatt utbyggnad av kärnkraften.

Är det miljövänligt att satsa på kärnkraft?

– Kärnkraften är en självklar del av vår elenergiproduktion. I framtiden kommer en hel del att bli eldrivet men vi är inte helt beroende av kärnkraft. I själva verket har vindkraften blivit billigare än kärnkraften, fortsätter utrikesminister Haavisto.

Skogarna Finlands räddning

Skogen har en stor betydelse för den finländska ekonomin och välfärden men skogen har också en avgörande betydelse för det finländska klimatet. Den tar i dag upp nära nog hälften av Finlands totala koldioxidutsläpp. Utan hjälp av skogen skulle Finland ha svårt att uppnå målet att bli klimatneutralt, erkänner utrikesministern.

– Vi får inte skövla våra skogar och vi måste i all markanvändning beakta att även jordmånen binder kol, säger Haavisto.

Finlands målsättning under ordförandeskapet är att alla EU-länder skall godkänna ett avtal där man lovar att bli klimatneutrala år 2050, men Polen, Ungern, Tjeckien och Estland protesterar.

– Vi har viss förståelse för dessa övergångsekonomier eller länder som har gammaldags produktion. Vi måste hjälpa dem att modernisera sin teknologi, säger utrikesministern.

Han hoppas och tror på draghjälp av framförallt Sverige i kampen för en tuffare miljöpolitik i Europa.

Brexit största hotet

Men Finlands regering får också kritik för sin klimatpolitik från Sannfinländarna som är det största oppositionspartiet.

– Vi anser att EU framför allt borde försöka hindra kolläckaget. För stora ambitioner av EU driver istället industrin bort från Europa till länder där den förorenar ännu mer. Särskilt till Kina och andra länder i Asien, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Finlands största hot mot sin kamp för ett klimatneutralt EU kan bli Brexit. Risken är stor för att britterna lämnar EU utan avtal under det kommande halvåret. Om det sker kommer det att uppta så mycket tid och kraft av EU-ledarna att klimatpolitiken faller i glömska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.