Storsatsningen på finländska skolbarns kondition fick ett tragiskt slut då en högstadieelev dog i fredags. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/ Fredrik Sandberg/TT

Finländsk skolelev dog – nu pausas stor idrottssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsningen ”Move!” skulle förbättra finländska skolelevers kondition. Det slutade med att en elev dog när testerna genomfördes i en skola i Esbo i fredags. Nu pausas projektet i flera finländska kommuner.

Satsningen på konditionstester slogs upp stort i Finland när det påbörjades 2016. Skolelevers fysiska kondition skulle testas i både årskurs 5 och 8.

100 000 barn beräknas hittills ha deltagit i de krävande testerna. De har under de senaste två åren vid flera tillfällen även uppmärksammats i medierna då de visat sig att ungdomarna har sämre kondition än väntat.

Skolelev dog på idrottslektionen

Men nu pausas testerna i flera finländska kommuner. Anledningen är att en högstadieelev i årskurs 8 dog under ett av testerna i Esbo i Finland i fredags.

Det var precis i inledningen av uthållighetstestet ”20 meters skyttellöpning” som pojken själv avbröt i förtid, enligt Ilta-Sanomat. Han togs i ambulans till sjukhus där han senare avled. Pojken gick i årskurs 8.

– Den främsta känslan är sorg och jag vill framföra ett varmt deltagande med anledning av det skedda. Elevernas säkerhet är alltid högsta prioritet, säger Olli-Pekka Heinonen, generaldirektör för Utbildningsstyrelsen i Finland, i ett pressmeddelande.

Idrottssatsningen pausas

”20 meters skyttellöpning” går ut på att barnen springer 20 meter, sedan hörs ett pip och då ska barnen springa 20 meter till. Pip-ljuden kommer sedan med kortare och kortare mellanrum – och barnen förväntas fortsätta så länge de orkar springa de 20 metrarna mellan två pip. Testet kallas även ”beep-test”.

Flera finländska kommuner har nu, under början av veckan, pausat hela sin ”Move!”-satsning. Bland annat i Åbo och Helsingfors pausas alla tester tills dess att det är utrett om testerna är säkra för barnen, rapporterar Ilta-Lehti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.