Flera svenska företag uppger nu att man dragit tillbaka försäljningen av lyxkaffet efter uppgifter om djurens levnadsförhållanden. Foto: WSPA/scanpix

”Branschen känner till djurplågeriet”

Uppdaterad
Publicerad

Instängda i små burar plågas djur för att det dyra kaffet Kopi luwak ska kunna produceras. Efter en uppmärksammad dokumentär backar nu flera svenska återförsäljare.

Den indiska palmmården är en förutsättning för att världens dyraste kaffe ska kunna framställas. Kaffet blir till genom att djuren bajsar ut kaffebönor som sedan får en säregen smak. Men i en ny dokumentär skildrar BBC förutsättningarna djuren lever under för att kaffet ska kunna produceras.

Ett av de svenska företag som sålt Kopi luwak är Johan &Nyström. De går nu ut med att man slutar sälja kaffesorten, efter att ha blivit kontaktade av World Society for the Protection of Animals, WSPA. Även Teknikmagasinet uppger i ett mejl att man ”omedelbart ska sluta sälja produkten”.

Har känt till industrin länge

Johan Ekfeldt på Johan & Nyström säger till SVT Nyheter att man från företagets sida värnar om att rekommendera ”riktigt gott” kaffe till sina kunder men att man länge haft en diskussion om att Kopi luwak inte platsar i företagets sortiment. Han säger att man inte varit säkra på att man kan stå för kaffet ”när det gått igenom djuren”.

– Vi har haft en långtgående diskussion om det här, men det har liksom bara rullat på.

Har ni känt till det som visas i dokumentären?

– Det finns ingen i kaffebranschen som inte vet om det.

Men om ni vetat, är det då inte lite konstigt att sälja kaffet?

– Jag håller med, därför har vi slutat med det nu.

”Tänker sälja ut det vi har”

Johan & Nyström har fortfarande omkring 20 kilo Kopi luwak-kaffe kvar i sitt lager. Det säger Johan Ekfeldt att man tänker fortsätta att sälja.

Men om ni sett den här dokumentären och vet hur kaffet kan bli till, är det då nödvändigt?

– Nej, det kanske det inte är. Vi kanske ska sluta med det också, säger Johan Ekfeldt.

Efter intervjun kontaktar Johan Ekfeldt SVT Nyheter och klargör att man på Johan & Nyström enbart köpt in vildfångad Kopi luwak och att den ”inte har något att göra med industrin som visas i dokumentären”. han skriver att man litat på att exportören talat sanning men att ”någon 100 procent certifiering att kaffe verkligen är vilt finns inte”. 

Exportören har har nu, enligt Johan Ekfeldt, startat en utredning tillsammans med WSPA för att få kaffet certifierat som vildfångat Kopi luwak.

Sajt backar om kaffet

Även sajten Roliga prylar har kontaktats av WSPA men har då svarat att man litar på sin leverantör som uppgett att kaffet producerats med viltfångade djur.

Företagets VD, Dan Nilsson, säger till SVT Nyheter att man säljer produkten tills dess att man utrett ärendet och att man för dialog med både WSPA och producenten.

Men när SVT:s reporter berättar för Dan Nilsson om dokumentärens innehåll ändrar han sig och säger att man från och med nu stoppar försäljningen av kaffet.

– Jag kommer att titta på dokumentären och ta ett beslut om vi ska ta upp försäljningen efter det.

Produkten togs senare bort från Roliga prylar.

Förtydligande WSPA:

SVT skrev tidigare att WSPA inte kände till någon utredning kring det Kopi luwak-kaffe som Johan & Nyström tidigare sålde.

Organisationen klargör nu att Johan & Nyströms leverantör har haft kontakt med WSPA i Nederländerna för att få hjälp med certifiering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.