Fiskaren Chamseddine Bourassine har fängslats av i Italien, anklagad för människosmuggling. Han hävdar att han försökt att hjälpa migranter i sjönöd. Foto: SVT

Fiskare fängslade: ”Vi räddade människors liv på Medelhavet”

Uppdaterad
Publicerad

Den tunisiske fiskaren Chamseddine Bourassine sitter i fängelse i Italien, anklagad för människosmuggling. Hans släktingar i Sverige är chockade.

– Det är inte klokt att man fängslas när man försöker hjälpa människor i nöd, säger Monya Ghazala.

Monya och hennes man Anis i Stockholm håller kontakt med familj och vänner i hamnstaden Zarzis i Tunisien. Den fängslade fiskaren Chamseddine Bourassine tillhör en välkänd fiskarfamilj och är ordförande i fiskarnas lokala organisation. Många är nu oroade över hans öde.

Blev gripna

Han och hans besättning blev gripna av den italienska kustbevakningen i början av september. De bogserade en båt med flyktingar som hamnat i sjönöd in på italienskt vatten. De hävdar att de försökt larma myndigheterna när de hittat flyktingbåten.

#flykt

Den italienska kustbevakningen tvivlar på historien eftersom de inte uppfattat något nödrop.

– Italien vill skrämma alla som vill hjälpa flyktingarna. De är inga flyktingsmugglare, de är hjältar. Alla är skyldiga att hjälpa människor i nöd, säger Anis Ghazala till SVT Nyheter.

Anis Ghazala bor i Stockholm och är släkt med den fängslade fiskaren Chamseddine Bourrassine. Foto: Privat

Protester vid italienska ambassader i Paris och Tunis har genomförts till förmån för Chamseddine och de andra fem i besättningen som nu väntar på en rättegång i staden Agrigento på Sicilien. Blir de fällda för människosmuggling hotar upp till 15 års fängelse.

I frontlinjen

I ett reportage i SVT:s program Korrespondenterna berättade Chamseddine att alla fiskare i den lilla hamnen räddat migranter. De hamnade i frontlinjen sedan allt fler migranter och flyktingar försökt att ta sig över Medelhavet till Italien.

De räddningsfartyg som tidigare plockat upp nödställda har fått allt svårare att verka i området. Nu faller ansvaret på den civila sjöfarten. Enligt internationell sjörätt är man skyldig att hjälpa nödställda.

Riskerna ökar

– Det har blivit allt svårare för människor att ta sig till Europa sedan Italien stängt sina hamnar. De måste åka allt längre och det ökar riskerna för de som försöker, säger Åsa Widell, generalsekreterare för organisationen Sverige för UNHCR.

Sedan Italien stängt sina hamnar försöker allt fler migranter och flyktingar ta sig till Spanien. Foto: AFP/Marcos Moreno

Allt fler av de migranter och flyktingar som försöker ta sig till Europa väljer nu vägen via Marocko och Spanien. Nyligen omkom 100 personer sedan två överfulla båtar kapsejsat vid Libyens kust, enligt en rapport av Läkare utan gränser.

– Chamseddine och hans besättning har agerat helt öppet. Det gör inte en smugglare. Det är inte klokt att man fängslar männniskor som försöker hjälpa andra, säger Monya Ghazala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet