Foto: Scanpix.

Fiskekvoter klara för Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningen var att minska torskfisket i Östersjön med två procent men EU:s jordbruks- och fiskeministrar enades om sex procents minskning.

Historiskt, tycker landsbygdsministern om nästa års fiskekvoter för Östersjön.

– Det är första gången som jag har varit med om att det har varit så lätt att enas, säger Eskil Erlandsson (C).

Desto svårare samtal väntar framöver.

När EU:s jordbruks- och fiskeministrar slog fast kvoterna vid sitt möte i Luxemburg gick man till och med längre än vad kommissionen hade föreslagit, åtminstone vad gällde torsken i västra delen av Östersjön. Ministrarna enades om sex procents minskning jämfört med i år, i stället för föreslagna två procent.

– Det brukar alltid vara åt andra hållet. Men detta är ju för att vi ska få fisk att fiska även i framtiden, säger Erlandsson och pekar bland annat ut minskat tjuvfiske och det förbättrade samarbetet mellan Östersjöländerna som anledningar till att det gick så lätt att nå ett beslut.

Regeringen gillar de nya kvoterna.

– Det ger en biologisk mångfald i havet, bra förutsättningar för en yrkesfiskekår och det är ju till gagn för oss konsumenter också, hävdar Erlandsson.

Fortsättningen av ministermötet blir dock inte lika enkel. Bland annat ska det talas om framtida fiskepolitik där två stora grupper står långt ifrån varandra.

– Det finns för mycket fartyg som slåss om för lite fisk. Vi kommer nog att få hålla på och brottas under ett par nätter, säger Erlandsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer