Foto: Scanpix.

Fiskekvoter klara för Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningen var att minska torskfisket i Östersjön med två procent men EU:s jordbruks- och fiskeministrar enades om sex procents minskning.

Historiskt,tycker landsbygdsministern om nästa års fiskekvoter för Östersjön.

– Detär första gången som jag har varit med om att det har varit så lätt att enas,säger Eskil Erlandsson (C).

Destosvårare samtal väntar framöver.

NärEU:s jordbruks- och fiskeministrar slog fast kvoterna vid sitt möte i Luxemburggick man till och med längre än vad kommissionen hade föreslagit, åtminstonevad gällde torsken i västra delen av Östersjön. Ministrarna enades om sexprocents minskning jämfört med i år, i stället för föreslagna två procent.

– Detbrukar alltid vara åt andra hållet. Men detta är ju för att vi ska få fisk attfiska även i framtiden, säger Erlandsson och pekar bland annat ut minskattjuvfiske och det förbättrade samarbetet mellan Östersjöländerna somanledningar till att det gick så lätt att nå ett beslut.

Regeringengillar de nya kvoterna.

– Detger en biologisk mångfald i havet, bra förutsättningar för en yrkesfiskekår ochdet är ju till gagn för oss konsumenter också, hävdar Erlandsson.

Fortsättningenav ministermötet blir dock inte lika enkel. Bland annat ska det talas omframtida fiskepolitik där två stora grupper står långt ifrån varandra.

– Detfinns för mycket fartyg som slåss om för lite fisk. Vi kommer nog att få hållapå och brottas under ett par nätter, säger Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.