Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren går igenom det politiska läget i Israel. Foto: TT/SVT

Fjärde valet i Israel på två år

Uppdaterad
Publicerad

Israel går till parlamentsval i dag – det fjärde valet inom loppet att två år. Många av landets väljare ser valet som en folkomröstning om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Man kan säga att Israel är delat i två läger – mellan de väljare som är för den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu och de som är emot.

Trots att mellan 50 och 60 procent av israelerna säger sig vilja byta ut Benjamin Netanyahu så kan han komma att vinna valet, eftersom han inte har någon populär politiska motståndare.

Netanyahu är den premiärminister som suttit längst i Israels historia, i politiska sammanhang kallas han ofta för magikern – och hans politiska överlevnad hänger på detta val.

Corona har dominerat valrörelsen

Coronapandemin har tagit stor plats i kampanjandet. Israel är ju världsledande när det gäller vaccinationer mot covid-19, och bara två veckor före valet öppnade landet upp efter en hård nedstängning – vilket gav en skjuts i opinionsundersökningarna till Benjamin Netanyahus Likudparti.

Netanyahus motståndare riktar in sig på att kritisera regeringens tidiga coronastrategi och den pågående korruptionsrättegången mot honom. Netanyahu står inför rätta för korruptionsanklagelser och två veckor efter valet kommer nya förhör att hållas med vittnen – vilket kan leda till nya avslöjanden.

Fjärde valet på två år

Det är långt ifrån säkert om det politiska dödläget kommer lösas nu. Inget politiskt parti kommer att få egen majoritet i det israeliska parlamentet Knesset, därför måste det parti som får flest väljare försöka bilda en koalitionsregering. Om detta inte lyckas kan Israel mycket väl gå till nya val i höst.

Efter det senaste valet förra året enades Benjamin Netanyahus Likudparti med den främste rivalen Benny Gantz parti Blåvitt om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz skulle ta över som premiärminister efter halva regeringstiden. Men samarbetet kring en ny budget kollapsade och istället utlystes ännu ett val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer