Foto: TT

Fläsk blir obligatorisk i skolor i dansk kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir obligatoriskt att servera fläsk i skolor i den danska kommunen Randers. Detta sedan ett förslag som syftar till att ”främja dansk matkultur” röstats igenom i kommunfullmäktige.

Förslaget – som lagts av nationalistiska Dansk Folkeparti och, med stöd av konservativa Venstre, röstats igenom med 16 röster för och 15 mot – ska se till så att ”alla säkras en sund och varierande kost, men att ingen tvingas till att äta något som strider mot ens uppfattning eller religion”, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Det är alltså inte fråga om något tvång, försäkrar Frank Nörgård vid Dansk Folkeparti som initierat förslaget.

– Kritiker inom fullmäktige kom som förväntat med bu-rop, för de ville inte förstå, att det inte handlar om att proppa ner köttbullar i halsen på någon, säger han men uttrycker samtidigt förvåning över att beslutet fått så stor uppmärksamhet i både dansk och internationell media.

Fläsk politiskt laddad symbol

Stekt fläsk med potatis röstades 2014 i en kampanj på sociala medier fram som Danmarks nationalrätt, och varje år föds 25 miljoner grisar upp i landet.

Men flera religioner – däribland islam och judendomen – förbjuder dess utövare att äta fläsk. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att flera danska skolor upphört att servera fläsk, ofta med motivet att man inte vill särbehandla vissa barn. I och med detta har fläsk kommit att bli en politiskt laddad symbol, och vissa kretsar av debatten har företeelsen att fläsket tas bort från menyerna tolkats som en direkt eftergift för islam.

Tramsig debatt

Men att döma av kommentarsfälten på Twitter, där beslutet debatteras under hashtag #frikadellegate, verkar många tycka att alltsammans är tramsigt.

”Suck… Danmarks nya front när det gäller invandrigsdebatten: barns luncher”, skriver en användare.

Venstre-politikern Jens Peter Hansen som trotsade partilinjen och röstade emot förslaget tror heller inte att beslutet kommer göra något egentlig skillnad.

– Det är väldigt mycket symbolpolitik i detta och i praktiken får det inte någon betydelse, säger och hänvisar till att många skolor inom kommunen redan serverar fläsk.

”Oförståeligt varför griskött blivit ett problem”

Fatma Cetinkaya, socialdemokratisk politiker i Randers kommun, menar att beslutet är sorgligt och onödigt.

– Randers kommun har alltid varit en föregångskommun när det gäller integration. Det finns inga problem med kriminalitet eller annat, så det är oförståeligt varför griskött plötsligt blivit ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer