Hankou tågstation i staden Wuhan som har varit i karantän sedan i torsdags. Foto: Yuan Zheng/TT

Fler än 1 200 läkare skickas till Wuhan

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i staden Wuhan i Kina, där coronaviruset först upptäcktes, börjar känna av konsekvenserna av karantänen. Bristen på mat börjar bli påtaglig och staden är så tom att det ”är som Tjernobyl”, säger en av dem till South China Morning Post.

Det har gått två dagar sedan staden Wuhan i Kina sattes i karantän. Trafik till och från staden stoppades i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset och nu börjar butikshyllorna gapa tomma, varnar invånarna. Samtidigt fylls sjukhusen till brädden och utrustning saknas, rapporterar South China Morning Post.

– Alla matbutiker jag gick till är tomma. Personalen säger att det kanske kommer leveranser imorgon eller övermorgon, men ingen hoppas på för mycket, säger Li Xiaoshan som bor i Wuhan till South China Morning Post.

Coronapandemin

Fick sista sjukhusplatsen

Stadens sjukhus rapporterar att man har svårt att hantera sjukdomsutbrottet. Det råder brist på både personal och utrustning. Wang, som inte ville uppge sitt hela namn, säger till tidningen att hennes morbror, som misstänks ha fått viruset, lades in på sjukhus först efter en vecka.

– De sa att det kanske var viruset, kanske inte, men de hade inga testkit, säger hon.

Morbrodern skickades först hem eftersom han inte hade feber och lades till slut in när han väl fått feber. Platsen han fick var sjukhusets sista lediga.

Får hjälp av 1 000 läkare

För att råda bot på personalbristen skickas nu 1 230 läkare från andra håll i landet till Wuhan. Shanghai skickar medicinsk utrustning och flera privata företag har erbjudit ekonomisk hjälp till staden.

– På sjukhuset där min fru jobbar har de inte haft tillräckligt många skyddsmasker i flera dagar. Varje läkare har bara fått två masker som de måste använda i flera dagar, säger Mo Gu till South China Morning Post.

Enligt honom har myndigheterna spårat upp personal som pratat med medierna om de dåliga förutsättningarna och varnat dem att hålla tyst.

Liknande metoder tidigare

Kina har tagit till liknande metoder tidigare, till exempel för att hindra ett smittutbrott för några år sedan, skriver ECDC, europeiska smittskyddsmyndigheten, i ett mejl till SVT Nyheter.

”Däremot har det tidigare gjorts endast i mindre städer, och inte gjorts i så stor skala förut. I det aktuella scenariot, om åtgärderna kan tillämpas, borde det här ha en inverkan på kontrollen av utbrottet”, skriver ECDC.

Firar nyår

Kina firar in råttans år i helgen, men för Wuhanbon Chen Xue blir det inget av det vanliga nyårsfirandet. Hennes barn har blivit sjuka, men hon vill inte ta dem till sjukhuset av rädsla för att de ska smittas med coronaviruset.

– Alla i grannskapet har samma problem. Om någon blir sjuk vågar man inte ta dem till sjukhuset utav rädsla att de smittas.

I Wuhan har en 62-årig läkare avlidit efter att ha behandlat patienter med coronaviruset. Han misstänks ha blivit smittad i förra veckan och lades in på sjukhus för behandling. På lördag morgonen dog han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet