Lava från två stora sprickor har runnit samman till ett enda flöde och rör sig nästan 300 meter på mindre än en timme Foto: AP/TT

Fler hem förstörda av lava på Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Ny lava flödar från vulkanen Kilauea och har förstört fyra nya hem på Hawaiis till ytan största ö Big Island, efter att ett nytt utbrott skjutit upp ett tre kilometer högt askmoln ur kratern.

Lava från två stora sprickor har runnit samman till ett enda flöde och rör sig nästan 300 meter på mindre än en timme. Det är dubbelt så snabbt som tidigare flöden av äldre lava som har förstört hem, vägar och skog på ön i över två veckor.

Tusentals har evakuerats och dussintals hem har förstörts på grund av utbrottet.

Den nya lavan, som rör sig under markytan, väntas ge större flöden som kan ta sig längre och hota fler hem och en väg efter kusten

– Det finns mycket mer som kommer upp ur marken och den kommer att producera flöden som kommer att kunna röra sig mycket längre, säger Wendy Stovall, forskare på US Geological Survey, vid en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.