Foto: TT

Fler överviktiga än underviktiga människor i världen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fler personer som är överviktiga än underviktiga, rapporterar den vetenskapliga tidskriften The Lancet. År 2025 kommer en av fem personer att ha fetma, enligt studien.

Studien har gjorts genom att mäta BMI-värdet på människor från 186 länder, och visar att antalet överviktiga personer har ökat från 105 miljoner år 1975, till 641 miljoner år 2014. Enligt studien krävs det att något görs för att undvika en ”epidemi av allvarlig övervikt”.

En av sju kvinnor och fler är en av tio män är överviktiga. Samtidigt har även antalet underviktiga ökat under samma period, från 330 miljoner till 462 miljoner. Däremot har underviktiga minskat i procentenheter, från 13,8 procent till 8,8 procent när det gäller män, och 14,6 procent till 9,7 procent när det gäller kvinnor.

Flest feta i USA och Kina

BMI räknas ut genom att multiplicera en persons längd i meter med längden i meter. Sedan divideras vikten med det talet. BMI-skalan har dock fått mycket kritik under åren. Kritiker menar bland annat att uträkningsmetoden inte skiljer på fett och muskler.

Flest personer med fetma finns i Kina, cirka 90 miljoner personer, och i USA, omkring 88 miljoner. Det bor dock omkring 1,4 miljarder invånare i Kina, jämfört med cirka 322 miljoner invånare i USA.

Flest underviktiga finns i Indien, följt av, återigen, Kina. Inga europeiska länder finns bland de tio mest underviktiga länderna, däremot finns Turkiet på plats åtta, och Tyskland på plats nio på listan över länder som har flest människor med fetma.

Det står även tydligt att om trenden fortsätter kommer 18 procent av männen och 21 procent av kvinnorna att ha fetma.

BMI står för ”Body Mass Index”.

Exempel på uträkning av BMI är: 80 kg / (1,80 m X 1,80 m) = BMI 24,7.

* BMI under 18,5: Undervikt

* BMI 18,5 – 24,9: Normalvikt

* BMI 25 – 29,9: Övervikt

* BMI 30.0 och mer: Fetma

Dessa mått gäller dock inte för muskulösa, äldre eller barn.

Källa: www.1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.