Foto: TT/AFP

Två stater skriver under diplomatiskt avtal med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Under en historisk ceremoni i Vita huset skrev Bahrain och Förenade arabemiraten på ett fredsavtal för att normalisera relationerna med Israel. Ceremonin är en diplomatisk seger för president Donald Trump.

Israels relation med övriga Mellanöstern har i många år försvårats av konflikterna med Palestina. Men det fredsavtal som nu skrivits under kan komma att bryta tabun kring att ha kontakt med Israel, rapporterar Al Jazeera.

Förenade arabemiratens utrikesminister, Abdullah bin Zayed al-Nahyan, säger att avtalet krossar ”en psykologisk barriär” och att det är ”rätt väg framåt” för hela regionen.

Palestina deltar inte

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu närvarade vid ceremonin, men Palestina deltog inte. De har tidigare kritiserat avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, har bland annat sagt att Förenade arabemiraten genom detta normaliserar hela Israel.

För gulfstaterna handlar avtalet delvis om pragmatism. Israel har högteknologiska produkter och expertis, samt inflytande i USA. Men överenskommelserna speglar också de nya allianser i Mellanöstern som har bildats mellan länder som känner sig hotade av Iran.

Nu står Israel, Bahrain och Förenade arabemiraten enade mot Iran, som trots omfattande sanktioner har stärkt sitt regionala inflytande efter Saddam Husseins fall i Irak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer