Ett tåg vid Plattefloden i Nebraska som omgärdas av vatten efter Missourifloden svämmat över. Hundratals befaras ha lämnat sina hem tillföljd av ett oväder i förra veckan. Foto: Nati Harnik/AP/TT

Delstater utlyser nödläge efter översvämningar i USA

Publicerad

Nödlägen har utlysts på många håll i Nebraska, Iowa och Wisconsin sedan Missourifloden svämmat över, till följd av ett kraftigt oväder som slog till över USA:s jordbruksbälte förra veckan.

Minst fyra personer har omkommit och en person är rapporterad saknad efter översvämningarna som lamslagit delar av Nebraska, rapporterar Reuters. Myndigheter uppger att omkring 300 människor har evakuerats bara i Nebraska med anledning av att vattennivån fortsätter att stiga.

”Våra amerikanska hjärtan”

Under tisdagen besökte USA:s vicepresident Mike Pence de olycksdrabbade områdena i delstaten.

”Våra amerikanska hjärtan är med dem som har blivit drabbade runt om i mellanvästern”, skrev Pence på Twitter.

Ett okänt antal boskap har dött och stora jordbruksfält har täckts av vatten. Lager av sojabönor och korn uppges ha gått förlorade i vattnet.Kostnaderna för jordbrukssektorn i Nebraska beräknas till mer än en miljard dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer