En man har gripits efter att minst 15 personer har knivhuggits till döds i Japan. Foto: TT

Flera döda efter knivattack i Japan

Uppdaterad
Publicerad

En knivbeväpnad man attackerade och dödade 19 försvarslösa människor på ett hem för funktionshindrade i Japan. Attacken bedöms som den värsta i landet efter andra världskriget.

Knivdådet inträffade i staden Sagamihara, fyra mil sydväst om huvudstaden Tokyo.

Den 26-årige mannen slog sönder ett fönster till ett boende för funktionshindrade, där han själv tidigare varit anställd. Beväpnad med kniv dödade han 19 av de boende och ytterligare 25 skadades. Strax därefter överlämnade gärningsmannen sig till polisen.

– Det här var inget impulsivt brott. Han gick in på boendet i skydd av mörkret, öppnade en dörr i taget och högg ihjäl sovande människor en efter en, sade Yuji Kurowa, guvernör i regionen Kanagawa.

I Japan diskuteras det om dådet skulle ha kunnat förhindras, eftersom myndigheterna kände till 26-åringens hat mot funktionshindrade.

Skickade hotbrev

I ett brev till det japanska underhuset i februari i år ska mannen sagt sig vilja döda 470 funktionshindrade på två olika behandlingshem, enligt uppgifter i japanska medier. Brevet uppmärksammades av polisen som lyckades få 26-åringen tvångsplacerad på ett mentalsjukhus. Där satt han i en dryg månad, diagnostiserad med paranoia, men släpptes efter att en läkare bedömt hans tillstånd som ”förbättrat”.

– Man kan säga att det fanns varningssignaler, men det är svårt att säga om detta skulle kunna ha undvikits, sade Yuji Kurowa.

Länge förskonat

Det fruktansvärda dådet försatte Japan i chocktillstånd på tisdagen. Attacken bedöms som den värsta i landet sedan 1938 då en man försedd med yxa, svärd och gevär mejade ner 30 människor i staden Okayama.

Japan har länge varit relativt förskonat från dödliga attacker och landet har internationellt sett låga nivåer av våldsbrott. Senast det inträffade ett mord i staden Sagamihara ska enligt uppgift ha varit för tio år sedan.

Japan har skakats av flera attacker under 2000-talet.

2001 gick en man in på en grundskola i Ikeda, i Osakaområdet, där han knivhögg åtta barn till döds och skadade 15 andra.

2008 körde en man först in en lastbil i en folksamling i Tokyos Akihabaradistrikt, och hoppade därefter ut ur bilen och attackerade människor med kniv. Sju personer dödades och tio skadades. Efter det dådet förbjuds dubbeleggade knivar med blad längre än 5,5 centimeter.

I februari i år greps en man för att ha slängt ut en 87-åring från en balkong så att personen dog. Mannen, en tidigare anställd på ett äldreboende, erkände i förhör att han dödat ytterligare två äldre 2014 på samma sätt.

Fakta: Japan Times, AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.