Människor reser med båt genom en översvämmad by nära nationalparken Kaziranga. Foto: AFP Photo

Många döda efter kraftiga översvämningar i nordöstra Indien

Minst 60 personer har mist livet och nära två miljoner har fått överge sina hem till följd av kraftiga översvämningar i nordöstra Indien.

Skyfallet av monsunregn är nu inne på sin tredje vecka och Brahmaputrafloden, som strömmar från Kina ner till Indien och sedan genom Bangladesh, har översvämmats och brutit sina banker.

Över 2.500 byar i delstaten Assam har översvämmat och minst 45 personer har bekräftats döda. I den närliggande delstaten Arunachal Pradesh har minst 14 människor dödats efter att en lerflod svep genom en by.

”Maximal hälsovarning”

Premiärminister Narendra Modi har uttryckt bestörtning över katastrofen och de tusentals människor som nu söker skydd i över 300 flyktingläger.

För att stoppa sjukdomsutbredningen till följd av katastrofen har myndigheterna utfärdat en ”maximal hälsovarning”.

Insatser pågår också för att hjälpa noshörningarna och andra vilda djur sedan nationalparken Kaziranga översvämmats.

Djurpark under vatten

Parken, som finns med på UNESCO världsarvslista, är också hem för världens största koncentration av Indisk pansarnoshörning. Mer än 90 procent av parken ska vara under vatten, enligt myndigheterna.

Floder svämmar regelbundet över, med dödliga konsekvenser, under monsunsäsongen som sträcker sig mellan juni till september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer