Minst hundra personer har skadats och två har dött vid en tågolycka i norra Italien. Foto: TT/Rai

Flera döda efter att tåg spårat ur i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ett pendeltåg spårade ur i norra Italien, strax utanför Milano på torsdagsmorgonen. Minst tre personer har omkommit i tågolyckan och minst 13 personer skadades allvarligt, uppger räddningstjänsten för nyhetsbyrån Reuters.

Minst tre personer omkom, minst 13 personer skadades allvarligt och cirka hundra personer skadades lindrigt när ett pendeltåg spårade ur på sträckan mellan Treviglio och Pioltello, cirka 20 km nordost om Milano i Italien strax innan klockan sju på torsdagsmorgonen.

250 tågresenärer fanns ombord på tåget.

Resenärer berättar om hur de känt tåget skaka bara minuter innan smällen, och sedan känt hur en av vagnarna motats in i dem, rapporterar AP.

Personer fastklämda

Räddningsarbetet var omfattande. Räddningstjänst, ambulanspersonal och helikoptrar sattes in och länge försökte man få loss personer som klämts fast i samband med olyckan.

Det sex vagnar långa pendeltåget var på väg mot Milano Porta Garibaldi och drivs av statligt ägda Ferrovie dello Stato.

Till en början skrev Trenord, tågoperatören i Lombardiet, på Twitter att ”tekniska problem” orsakat olyckan men har senare tagit tillbaka uppgiften och sagt att omständigheterna ännu måste utredas. En utredning har upprättats där bland annat tågföraren kommer att höras, uppger italiensk polis för Reuters.

Satt på tåg i motsatt rikting

Västeråsaren Erik Moberg, 27, befann sig på ett tåg i motsatt riktning, och hade passerat det olycksdrabbade tåget bara minuter innan olyckan var framme.  

– Först tänkte jag att det inte var så allvarligt, sen förstod jag allvaret. Plötsligt var det blåljus utanför, flera helikoptrar, ambulanser, och räddningstjänst, säger han till SVT Nyheter.

Svensken Erik Moberg från Västerås bor i Milano. Foto: Privat Foto: Privat

Det tog över två timmar innan Erik Moberg och övriga passagerare kunde evakueras från det närliggande tåget. Han tar tåget från Milano till Bergamo minst en gång i veckan och beskriver järnvägen som ”halvrisig” på vissa sträckor. 

– Det händer ibland att det skakar till på tåget, det gör det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.