Det var i den lilla staden Aybak som explosionen ägde rum. Foto: SVT Grafik

Flera elever dödades i explosion vid skola i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

En explosion på en skola i norra Afghanistan har krävt många dödsoffer.

Minst 16 personer har dödats och 24 personer har skadats, uppger en läkare som inte vill låta sitt namn publiceras.

– Allihop är barn och vanliga människor, säger läkaren.

Skolan är en madrassa, en islamisk skola, i den lilla staden Aybak, även känd som Samangan. 

Det rör sig om ett bombdåd och minst tio elever har dödats, enligt Abdul Nafi Takor, talesperson för Afghanistans talibanstyrda inrikesdepartement. 

Aybak är en historisk stad som på 400- och 500-talet var ett handelscenter och dessutom ett center för buddhism. I dag har staden omkring 10 000 invånare och är centralort i provinsen Samangan, längs med en större väg som går mellan huvudstaden Kabul och Mazar-e-Sharif längre norrut.

Utredning har påbörjats 

Talibanernas säkerhetsstyrkor utreder attacken och har lovat att ”identifiera förövarna och straffa dem för deras handlingar”, säger inrikesministeriets talesman Abdul Nafee Takkur, enligt BBC.  

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för attacken.  

Sedan talibanerna tog makten i augusti förra året, har landet drabbats av flera terrorattacker. Majoriteten av dessa attacker utfördes av en lokal gren av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.