Flera personer har dödats i de värsta oroligheterna på månader vid Gazaremsan sedan en jihadistisk ledare dödats av israeliska lufträder Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Flera döda i Gaza sedan jihadistledare dödats

Publicerad

Flera personer uppges ha dödats i nya våldsamheter som uppstått vid Gazaremsan under tisdagen sedan en ledare inom en väpnad islamistgrupp dödats i en lufträd. Striderna är de värsta som utspelat sig i området på flera månader.

Tidigt på tisdagsmorgonen utförde Israel en lufträd mot en bostad där den högt uppsatta ledaren för den väpnade och Iranstödda islamistgrupperingen Islamiska jihad Baha Abu al-Ata bodde.

Ledaren dödades tillsammans med sin fru, vilket utropades från moskéer i staden Gaza.

Striderna de värsta på månader

Striderna som följde är de värsta som utspelat sig vid Gazaremsan på flera månader. De israeliska lufträderna besvarades med raketbeskjutning från palestinskt håll mot israeliskt territorium, som nådde så långt som till området runt storstaden Tel Aviv. Minst 25 personer ska ha fått lindriga skador.

Israel svarade med ytterligare lufträder där åtta personer dog och 42 skadades, skriver den israeliska dagstidningen Haaretz.

”En tickande bomb”

Medan bomber exploderade och ljöd över Gaza hölls en begravning för Baha Abu al-Ata, där Islamiska jihads högste ledare Khaled al-Batsh höll tal.

– Israel utförde två koordinerade anfall, i Syrien och i Gaza, i en krigsförklaring, sade han där, enligt Reuters.

Enligt Israel var Baha Abu al-Ata inblandad i mycket av den senaste tidens raketeld och drönarattacker från Gaza och han anklagas också för att ha planerat ytterligare attacker.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver honom som ”en tickande bomb”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer