Flera döda i gruvolycka i Sibirien

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en brand brutit ut i en kolgruva i Sibirien har flera gruvarbetare och räddningsarbetare omkommit.

Under eftermiddagen avbröts räddningsarbetet.

Minst 50 personer har dött och många är skadade eller sitter fast sedan en brand utbrutit i en kolgruvan Listvyazhnaya i Kemerovoområdet i Sibirien, uppger ryska medier på torsdagen rapporterar AP.

De flesta omkomna är gruvarbetare, men även sex räddningsarbetare som hjälpte skadade miste livet.

– 35 personer befinner sig under jord, vi vet vilka de är men vi har inte kunnat fastställa exakt var de befinner sig, sade guvernör Sergej Tsivilev i ett uttalande tidigare på torsdagen.

Räddningspersonal uppgav senare för ryska medier att det inte finns någon chans att hitta någon överlevande.

Räddningsarbete avbröts

Räddningsarbetet fick avbrytas på grund av explosionsrisker under eftermiddagen.

Enligt ryska medier befann sig nästan 300 personer i gruvan 250 meter ner under jord. Koldamm fattade eld, vilket gjorde att rök snabbt spred sig via ventilationssystemet, säger en källa till nyhetsbyrån Tass.

Rysslands har inlett en brottsutredning för att se om säkerheten brustit. Enligt den ryska utredningskommittén har gruvdirektören och två högre chefer gripits misstänkta för brott mot säkerheten.

Har brutit mot brandsäkerhetsregler tidigare

Under 2016 dödades 36 gruvarbetare i en serie metanexplosioner i en kolgruva i norra Ryssland. Efter händelsen såg ryska myndigheter över säkerheten i landets 58 kolgruvor och förklarade 20 av dem som potentiellt osäkra.

Listvyazhnaya-gruvan var inte bland de osäkra då, men vid en inspektion i april i år registrerades 139 överträdelser, bland annat brott mot brandsäkerhetsregler.

President Vladimir Putin har uttryckt sina kondoleanser till de omkomnas familjer och beordrade regeringen att erbjuda all nödvändig hjälp till de skadade.

Kemerovaregionen har utlyst tre dagars sorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.