Två kvinnor i 30-årsåldern hittades döda i spillrorna av ett mindre våningshus i Davesco-Soragno, Schweiz. Foto: TT

Flera döda i europeiskt oväder

Publicerad

Kraftiga skyfall drabbar Europa. Flera dödsfall rapporteras från Frankrike, Italien och Schweiz.

Regnet tycks aldrig sluta ösa ner över flera europeiska länder. Ovädret, som lett till översvämningar och jordskred, har krävt flera människoliv bara de senaste dagarna.

I Italien miste en äldre man och hans 16-åriga barnbarn livet när deras hus vid Maggioresjöns strand delvis begravdes i lera sent på lördagskvällen. En granne beskriver för italiensk tv hur han väcktes av en hög smäll.

”Grävde med händerna”

– Sedan började huset skaka. Räddningsarbetare kom snabbt till platsen och började gräva med spadar, men också med sina händer. Föräldrarna hjälpte dem... det var fruktansvärt, berättar han om det flera timmar långa räddningsarbetet.

Ovädret har orsakat kaos i Italien, som på många håll dras med bräcklig infrastruktur, och kostnaderna för förödelsen uppskattas till flera miljoner euro. Ytterligare en man befaras ha omkommit nära hamnstaden Genua där hans bil ska ha spolats av vägen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Flera vägar har stängts av och de boende uppmanas att stanna inomhus.

– Situationen är mycket svår, väldigt allvarlig. Det är klokt att stanna hemma, sade borgmästaren i Genua, Marco Doria, tidigare under helgen.

Unga kvinnor döda

I Schweiz har två kvinnor i 30-årsåldern hittats döda i spillrorna av ett mindre våningshus i Davesco-Soragno, nära Lugano. Ytterligare fyra personer skadades där sedan huset sent på lördagskvällen kollapsade i samband med ett jordskred, skriver nyhetsbyrån AFP.

Landets meteorologiska institut uppger att regionen, inom loppet av ett dygn, dränktes av mellan 50 och 70 liter vatten per kvadratmeter, enligt tv-kanalen RTS.

Från Sydfrankrike rapporteras minst sex personer ha dött då ovädret drog fram i lördags. Bland offren fanns en mor och hennes två barn vars bil sveptes bort vid en bro i Gard

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer