Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera döda i räd mot terrormisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Minst två personer har dödats och åtta gripits i samband med en stor och flera timmar lång polisinsats mot en lägenhet i förorten Saint-Denis, norr om Paris. De döda och gripnas identiteter är i nuläget okända. Målet med insatsen var den man som misstänks vara hjärnan bakom terrordåden i fredags. Han greps inte, men det är oklart om han finns med bland de döda.

Det var klockan 4:20 som fransk polis inledde antiterrorräderna i Saint Denis, mindre än en kilometer från Stade de France där tre självmordsbombare slog till i fredags.

Enligt France 24 ska polisen ha blivit beskjuten då de undersökte en bostad i området, och boende i området har under morgontimmarna hört explosioner och skottlossning.

– Jag vaknade av explosionerna. Det sa bom-bom-bom. Sedan började skottlossningen som höll på i säkert en timme, berättar Mehdi som SVT Nyheters utsända möter utanför det avspärrade området.

Kvinna sprängde sig

Minst två personer dödades i samband med insatsen, uppgav åklagaren i Paris François Molins, på en presskonferens på onsdagskvällen: en kvinnlig självmordsbombare med ett bombbälte som sprängde sig själv inne i den aktuella lägenheten, och en person som sköts ihjäl av polisens prickskytt.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har under eftermiddagen talat om att minst tre personer ska ha dödats, men detta bekräftas inte av åklagaren.

Döda ej identifierade

Åklagaren vill inte heller ge någon identitet på de döda, då det arbetet fortfarande pågår. Ledaren för insatsstyrkan, Jean-Michel Fauvergue, berättar i en intervju med Le Figaro om att minst en kropp skadats så svårt att identifiering troligen kommer att ta tid.

– Vi märker att det finns hål lite överallt i golvet i [lägenheten]. Vi bestämmer oss således att använda oss av lägenheten nedanför, på andra våningen, för att skicka upp kameror på stativ. Vi hittar då en kropp som har fallit ner från tredje till andra våningen. Liket är svårt sargat då det troligen har träffats av granater och slagit i en balk då det föll. Det går inte att identifiera, säger Fauvergue.

Åtta gripna – nya dåd avvärjda

Åtta personer har gripits. Bland dem tre män som befann sig i lägenheten, en man och en kvinna som befann sig i närheten av lägenheten och sedan ytterligare tre personer som greps i grannlägenheter, berättade åklagaren.

Han vill inte gå ut med de gripnas identiteter heller, men det rör sig om en kvinna och sju män.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve säger också att de misstänkta terrorister som i dag greps och dödades ”hade kunnat slå till på nytt”. Dagens insats ska enligt honom och åklagaren ha avvärjt framtida terrordåd i Frankrike.

”Hjärnan” målet med insatsen

Målet för räden var enligt polisen den man som har pekats ut som hjärnan bakom terrorattentaten, Abdelhamid Abaaoud.

Åklagare Molins bekräftade dock på presskonferensen att Abaaoud. inte förekommer bland de gripna. Det är däremot oklart om han ska vara bland de döda. Detsamma gäller den internationellt efterlyste Salah Abdeslam.

Med hänvisning till högt uppsatta säkerhetskällor uppger dock den amerikanska tidningen Washington Post att Abaaoud ska vara en av dem som dödats i attacken. Detta är dock ännu inte bekräftat från något annat håll.

Boende evakuerades

Insatsen vid lägenheten pågick i över sju timmar. Utöver det stora polispådraget kallades även militär in för att säkra det avspärrade området vid lägenheten. Tv-bilder visade hur polisen under den pågående insatsen evakuerade flera vuxna och barn ut ur den aktuella byggnaden. Boende i närheten uppmanades att hålla sig inne.

– Det jag mest är förvånad över är att de höll till just här i Saint Denis. Det är inte normalt, säger Sofian som bor i närheten av den lägenhet som insatsen var riktad mot.

Fem poliser skadades lindrigt och en polishund dödades under insatsen. Även en boende i området skadades när denne öppnade ett fönster mitt under den dramatiska händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet