Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se protester och hör ögonvittnet efter fredagens attack. Foto: Reuters

Många döda i självmordsbombning i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 35 personer har dött och 82 skadats vid en självmordsbombning på en utbildningsanläggning i Kabul på fredagen, enligt FN:s mission i Afghanistan, rapporterar AFP.

Attacken riktades mot en anläggning med namnet Kaj i stadsdelen Dasht-e-Barchi. Där bor många shiamuslimska hazarer, en minoritet som är extra hårt utsatt för terrordåd i Afghanistan.

Bland offren finns gymnasiestudenter, både flickor och pojkar, som befann sig på anläggningen för att förbereda sig inför ett inträdesprov till universitetet, uppger AP.

– Vi var runt 600 i klassrummet. Men de flesta av offren är bland flickorna, sade en skadad student till AFP.

Familjemedlemmar skyndade till sjukhus i området efter dådet. Listor på de som på fredagen hade bekräftats döda sattes upp på väggarna.

– Vi hittade henne inte här. Vi ringer henne men hon svarar inte, sade en kvinna som letar efter sin 19-åriga syster.

”Våld i eller runt utbildningsanläggningar är aldrig acceptabelt. Sådana platser måste vara fristadsplatser där barn kan lära sig, vara med vänner och känna sig trygga när de samlar på sig kunskap för sin framtid”, skrev FN:s barnfond Unicef i ett pressmeddelande efter attentatet.

Allt fler attacker senaste månaderna

Efter talibanernas maktövertagande för ett drygt år sedan tycktes våldet i landet initialt minska, men de senaste månaderna har allt fler attacker rapporterats.

Sedan talibanerna tog makten har de infört hårda restriktioner för flickor och kvinnor, inte minst gällande utbildning. Även om unga kvinnor fortfarande tillåts gå på universitet, har många hoppat av på grund av kostnaden eller för att deras familjer är rädda för att de ska befinna sig utanför hemmet i det talibanstyrda Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.