Människor som letar efter anhöriga bland avlidna efter tsunamin. Foto: Azwar Ipank/Achmad Ibrahim/TT

Många döda i tsunami i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 280 personer har dött och 1 000 ska ha skadats efter en tsunami i Indonesien, enligt indonesiska myndigheter. Flera saknas fortfarande.

– Vi var panikslagna, skriver norrmannen Øystein Lund Andersen till SVT Nyheter.

Det var mitt under konserten med den popbandet Seventeen som vågen svepte in över semesterorten Tanjung Leson, på västra Javas spets. Dramatiska videobilder visar hur vattenmassan med förkrossande kraft slukar scenen, tältet och delar av publiken.

Seventeen är ett populärt band med över en miljon följare på Facebook. I ett uttalande meddelar bandet att deras basist och manager finns bland de döda, och att ytterligare fyra medlemmar saknas. I en känslosam video på Instagram ger bandets sångare Riefian Fajarsyah uttryck för sina känslor, och berättar även att hans egen fru saknas.

– Andi, Herman och Ujang har inte hittats, snälla be för dem, säger han om tre av de saknade bandmedlemmarna.

– Snälla, be också för att min fru hittas snart. Snälla be också för Bani och Oki.

Minst 280 döda

Tsunamin drog in vid stränder i Sundasundet mellan Java och Sumatra i Indonesien strax före midnatt natten mot söndag, svensk tid.

Minst 280 personer har dött och flera saknas fortfarande. 1 000 personer ska ha skadats, uppger landets katastrofmyndighet enligt nyhetsbyrån AP. Flera byggnader har också förstörts.

Indonesiens vice-president Jusuf Kalla säger att dödssiffran sannolikt kommer att stiga, rapporterar Reuters.

Kan bero på vulkanutbrott

Enligt katastrofmyndigheten kan tsunamin ha utlösts av en kombination av den kraftiga tidvattenstigningen och ett undervattensskred som orsakades av ett vulkanutbrott i vulkanen Krakatau.

Sutopo Purwo Nugroho, som är chef för katastrofmyndigheten, har lagt upp filmer på Twitter som visar ett vulkanutbrott och översvämmade gator.

Foto: Øystein Lund Andersen

Enligt vulkanforskaren Steffi Burschardt är det inte alltför ovanligt med undervattensskred orsakade av vulkaner. Vulkanen Anak Krakatoa är dessutom en av jordens mest aktiva vulkaner.

– 1883 hade den ett väldigt stort utbrott med globala konsekvenser, säger Steffi Burschardt.

I jämförelse med det har aktiviteten efteråt varit lugnare, men ändå pågående.

– Den är kontinuerligt aktiv med många utbrott. I lördags hade den ett större utbrott, som säkert hör ihop med det som hänt nu, säger hon till SVT.

Risk för nya vulkanutbrott

Att vulkanen kommer få nya utbrott är alltså troligt, men hur det påverkar risken för nya skred är svårare att säga.

– Den är så otroligt aktiv, det går inte att mäta risken ens, säger Steffi Burschardt.

”Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av två kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang”, skriver ambassaden i Jakarta på sin hemsida.

– Man måste så klart lyssna till de lokala myndigheternas uppmaningar, och vi har kontakt med dem. Men klart det finns risker att jobba i de här områdena, säger Fredrik Hammarbäck, pressansvarig på Röda korset till SVT.

Röda korset har i nuläget ett tiotal personer på plats som hjälper till i det omedelbara krisarbetet.

– Just nu handlar det om att i första hand ge folk första hjälpen, att försöka få ut folk ur rasmassor och se till att de får vård,  säger Fredrik Hammarbäck.

Flera tsunamier

Indonesien drabbas ofta av både jordbävningar och tsunamier och landet ligger på den så kallade ”eldringen”, där det är hög vulkanisk aktivitet. I september omkom närmare 2 000 personer efter en jordbävning och en tsunami på ön Sulawesi.

Vet du mer eller är på plats? Hör av dig till tipsaoss@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.