Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Flera döda i vulkanutbrott i Indonesien

Publicerad

Minst 14 människor har dödats och tre har skadats i ett vulkanutbrott på Sumatra i Indonesien. OBS! Varning för obehagliga bilder.

Vulkanen Sinabung, som har varit aktiv med många små utbrott i månader, spyr ur sig moln av aska så högt som 2.000 meter upp i luften. Lava och pyrkoklastiska flöden, moln av het gas och aska,  har svept ner över bergssluttningen så långt som 4,5 kilometer och fullkomligt slukat närliggande byar.

På bilder från utbrottet syns hur människor flyr i panik från platsen.

Minst 14 människor har dödats och tre personer har skadats. Enligt landets räddningstjänst dog offren när de begravdes i det askmoln som väller ut ur vulkanen.

– Dödssiffran kan stiga. Det är inte möjligt att genomföra några evakueringar för tillfället på grund av den höga risken för nya utbrott, säger Andi Arief, en av presidentens medarbetare.

En myndighetsföreträdare säger att en grupp skolbarn på utflykt finns bland de döda, rapporterar BBC.

Sinabung började visa aktivitet i september, efter att ha varit vilande i tre år. Nära 30.000 boende i området har evakuerats under de senaste månaderna på grund av risken för utbrott.

I fredags meddelade myndigheterna att de som bor mer än fem kilometer från vulkanen, nära 14.000 människor, kunde återvända till sina hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vulkanen Sinabung

Mer i ämnet