Dödliga björnattacker skakar Rumänien – kan tillåta mer jakt

Uppdaterad
Publicerad

Brunbjörnar sprider skräck i delar av Rumänien. På bara några veckor har tre män dött i björnattacker, rapporterar BBC News. Samtidigt uppmärksammas ett nytt lagförslag i landet som kan tillåta mer jakt på brunbjörnar.

– Vart jag än går i det här området säger folk att det är för många björnar.

Karoly Pal är uppgiven när han pratar med BBC News. Han arbetar som skogvaktare i Neaua i Transsylvanien, och har fått klagomål från lantbrukare som säger att skörden har förstörts av djuren.

Brunbjörnar har även gått till attack mot människor i Rumänien. De senaste veckorna har tre män dödats i björnattacker, enligt BBC News, och tidigare i år har sex dödsfall rapporterats. Det går att jämföra med åren 2000-2015 – då totalt 11 personer miste livet i björnattacker, enligt en vetenskaplig rapport som publicerades av tidskriften Nature i juni.

Forskare: Rovdjursattacker en ökande trend

Jens Frank är forskare vid institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet. Han säger att angrepp av stora rovdjur är en ökande trend både i Europa och i Nordamerika.

– I takt med att rovdjurspopulationerna och antalet människor ökar uppstår fler möten. De kan leda till angrepp, men oftast leder mötena bara till en observation, säger Jens Frank som forskar om problemsituationer med stora rovdjur.

I Sverige har två personer dödats i björnattacker de senaste 20 åren, enligt SLU-forskaren, och ungefär två människor skadas allvarligt varje år. Jens Frank poängterar att attackerna i Skandinavien nästan uteslutande sker i samband med älg- eller björnjakt:

– Att bli angripen när man bara går i skogen är extremt sällsynt.

Rumänien kan tillåta mer jakt

I Rumänien finns ett stort björnbestånd på omkring 6 000 björnar. Sedan 2016 är troféjakt på brunbjörnar förbjuden, men i september kom ett lagförslag som kan tillåta jakt på björnen under en femårsperiod. Förslaget måste godkännas av landets deputeradekammare för att bli en lag, men redan nu kräver naturvårdare att den avslås, skriver BBC News. Kritikerna kräver bland annat tydligare restriktioner kring det föreslagna jakttillståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.