Förödelse i den indiska delstaten Odisha sedan orkanen Amphan dragit in över land på onsdagen. Foto: AP/TT

Flera dödsfall i orkanen Amphans spår

Uppdaterad
Publicerad
De första dödsfallen har nu rapporterats in sedan ovädret Amphan nu dragit in över östra Indien samt låglänta delar av Bangladesh.
– Situationen är mer oroande än coronapandemin. Vi vet inte hur vi ska hantera det, säger Västbengalens regeringschef Mamata Banerjee,

I de indiska delstaterna Västbengalen och Odisha har cyklonen Amphan skickat enorma vågor av havsvatten in över låglänt terräng och lämnat ett spår av födelse efter sig. Minst 22 personer har omkommit i Indien och Bangladesh. Flera har omkommit sedan de träffats av fallande träd, och enligt myndigheterna har nästan allting blivit förstört i flera  västbengaliska kustbyar.

Stora mängder regn och kraftiga vindar har även drabbat delstatens huvudstad Calcutta.

Babul Mondal, en 35-årig bybo i utkanten av den indiska delen av floddeltat Sundarban på gränsen mot Bangladesh – säger att byggnaderna i området ser ut som om de ”blivit överkörda av en bulldozer”.

– Allt är förstört.

Massevakuering

Vindstyrkor på drygt 51 meter per sekund förutspåddes över land, och tiotals miljoner människor bor i det område som härjas av cyklonen.

Enligt indiska myndigheterna hade 650 000 människor evakuerats innan Amphan drog in över land. Men det har samtidigt varit svårt att hitta platser där de kan hysas. Enligt myndigheterna i Bangladesh har cirka tre miljoner människor och minst en halv miljon boskap förts i säkerhet från kustnära områden i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer