Flera förgiftade på tyskt universitet – fick blåa händer och fötter

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har fått sjukhusvård efter att ha blivit förgiftade på ett universitet i Darmstadt i södra Tyskland. Samtliga hade druckit mjölk eller vatten som serverades på skolan. Polisen har upprättat en särskild utredningsgrupp och betraktar händelsen som mordförsök.

Redan under måndagen fick flera personer med koppling till det tekniska universitetet i Darmstadt uppsöka vård för liknande besvär, enligt polisen: illamående samt att ben och armar fått en blåaktig ton. En persons tillstånd beskrevs vid ett tillfälle som livshotande, men efter att ha fått behandling ska läget ha stabiliserats, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Oklar substans

Polisen misstänker att någon har tillsatt ett hälsofarligt ämne i mjölkförpackningar och vattenbehållare, något som troligtvis skett under helgen. Men det är inte känt vilken substans det rör sig om. En ledtråd uppges vara en stickande doft från dryckerna. Först när laboratorietester har genomförts väntas utredare få svar.

Universitetets lokaler har sökts igenom i jakt på fler förgiftade drycker eller livsmedel men enligt tidningen Bild har polisen inte hittat något hälsofarligt. Trots det uppmanas elever och personal att inte äta något av det som förvaras på skolan.

Ingen misstänkt eller gripen

Universitetets rektor Tanja Brühl säger att hon är chockad över dådet.

– Vi är skakade över att det som uppenbart är ett brott skett vid vårt universitet, säger hon enligt flera tyska medier.

Personer som ätit något från skolan under måndagen och får liknande symptom som de redan drabbade uppmanas att omedelbart kontakta sjukvården. Det finns ännu inga uppgifter om misstänkta eller gripna i samband med utredningen av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.