Bilden till vänster visar när Sergej Skripal grips sedan han avslöjats som dubbelagent. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brittisk polis: Någon försökte mörda spionen med nervgift

Uppdaterad
Publicerad

Den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal blev utsatt för ett mordförsök med hjälp av nervgift. Det säger den brittiska polisen på en presskonferens – där man också meddelar att en av poliserna som var först på plats är allvarligt skadad.

Skripal hittades medvetslös tillsammans med sin dotter på en parkbänk på söndagen. Tillståndet för de båda är fortsatt kritiskt. Nya uppgifter gör gällande att flera av familjens medlemmar dött den senaste tiden.

Enligt polisen var ex-spionen och hans 33-åriga dotter specifika mål. Fallet utreds av polisens terrorenhet.

– Sammantaget så behandlas fallet som en allvarlig händelse inklusive ett mordförsök med hjälp av nervgift, säger Mark Rowley, som är chef för polisens antiterrorenhet.

Vilken typ av nervgift det handlar om vill inte brittisk polis uppge.

”Ryssarna ligger bakom”

Den brittiska polisen håller på med undersökningar på plats i Salisbury, 12 mil sydväst om London. Det var där som den 66-årige Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa efter att ha besökt en shoppinggalleria. Området är avspärrat och specialpolis i skyddskläder arbetar med fallet.

– Sorgligt nog är dessutom en polis, som var en av de första att komma till platsen, i ett allvarligt tillstånd på sjukhus, säger Mark Rowley, chef för polisens antiterrorenhet.

Enligt anonyma källor enligt Reuters är det Ryssland som ligger bakom attacken i ett försök att hämnas på dubbelagenten.

Flera avlidna

Det har också framkommit att flera av Skripals nära familjemedlemmar är avlidna. Hans fru Ludmilla dog hastigt i cancer 2012 och hans bror dog för två år sedan. Förra året avled hans 43-årige son av leversvikt under en semester i S:t Petersburg, enligt BBC.

Avslöjades som dubbelagent

Skripal var en högt uppsatt officer i den militära underrättelsetjänsten i Sovjetunionen. Han avslöjades som dubbelagent och anklagades för att ha lämnat ut namn på ryska agenter som arbetade i Europa. Han erkände att han rekryterats av den brittiska säkerhetstjänsten 1995 mot en ersättning av 800 000 kronor.

Skripal utväxlades mot ryska spioner 2010 och flyttade till Storbritannien.

Litvinenko-fallet

Brittiska medier drar paralleller med den före detta KGB-översten och sedermera regimkritikern, Aleksandr Litvinenko. Han dog 2006 i London av strålsjuka efter förgiftning med polonium-210.

Enligt en brittisk utredning mördades han av två ryska agenter, troligen på uppdrag av den ryska säkerhetstjänsten. Detta påstående ledde till frostiga relationer mellan Storbritannien och Ryssland, som tillbakavisade all inblandning i Litvinenkos död.

Skarpa uttalanden

Händelsen har lett till skarpa uttalanden av den brittiske utrikesministern. Om det visar sig finnas bevis för rysk inblandning kommer Storbritannien att agera kraftfullt.

– Försöken att koppla Ryssland till den mystiska sjukdom som drabbat Skripal verkar göras för att försämra relationerna mellan London och Moskva, enligt Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet
Bilden till vänster visar när Sergej Skripal grips sedan han avslöjats som dubbelagent. Foto: TT
Bilden visar när Sergej Skripal grips sedan han avslöjats som dubbelagent. Foto: Reuters/TT
Specialutrustad polis undersöker den plats i Salisbury där den ryske spiondömde Sergei Skripal tros ha blivit utsatt för en giftig substans. Foto: AP/TT
Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd har informerats om utredningen om den ryske dubbelagenten Sergej Skripal. Foto: AP/TT