Minst sju människor har omkommit i jordskalv i Turkiet. Foto: AP/TT

Flera fast under hus efter skalv i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta personer har dött till följd av ett jordskalv vid gränsen mellan Iran och Turkiet. Flera personer sitter fast under rasade husmassor, meddelar den turkiska regeringen. 

Skalvet skedde på cirka 5 kilometers djup med magnituden 5,7 på söndagsmorgonen, lokal tid, enligt det europeiska seismologiska centret EMSC. Åtta personer, varav tre barn, har dött och minst 21 personer har skadats.

Enligt inrikesministern Suleyman Soylu har över tusen byggnader rasat och bilder från turkiska tv-sändningar visar hur de boende försöker gräva i rasmassorna av sina hem, invirade i filtar för att hålla värmen i vinterkylan. 

Tv-kanalen TRT rapporterar att ett 40-tal byar påverkas av skalvet och flera landsbygdsskolor har skadats. Det rapporteras också att byggnader har rasat i den turkiska staden Van. 

Lika många byar och flera städer kan ha drabbats i västra Iran, enligt en lokal myndighetskälla, men inga dödsfall har rapporterats.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.