Arkivbild. Foto: TT

ANALYS: Informellt – men inte oviktigt när EU-ledarna träffas i Österrike

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Välkomna till middag, men slut på tjafset. Så kanske man kan sammanfatta inbjudan till kvällens taffel för EU-ledarna i österrikiska Salzburg. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är orolig att den heta huvudrätten kan få kvällen att spåra ur.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Hade det varit en vanlig middagsbjudning hade man inte behövt be gästerna gräva ner stridsyxan på förhand. Men sett till menyn, en diskussion om migration i unionen, så känner sig kvällens värd nödgad att skriva detta:

Så länge det finns de som vill lösa migrationskrisen och andra som vill utnyttja den, kommer den förbli olöst.

Fruktar liknande spektakell

Den pampiga ridskolan i Salzburg, omvandlat till konsertscen, har sett många föreställningar spektakel. De årliga festspelen. Men här framträdde också familjen Trapp i musikalen ”Sound of Music”, herr Trapp sjöng Edelweiss medan resten av familjen förberedde flykten.

Kanske fruktar Donald Tusk ett liknande spektakel som Italiens premiärminister Guiseppe Conte ställde till med under förra toppmötet i juni. Då hölls övriga 27 EU-ledare gisslan under det att Conte vägrade skriva under de gemensamma slutsatserna innan migrationsfrågan tagits upp.

Informellt men inte betydelselöst

Den här gången ska inga slutsatser skrivas under. Detta är ett så kallat informellt toppmöte. Informellt men inte betydelselöst. Flera nya migrationsförslag kommer vändas och vridas, och flera frågor kommer kräva svar. Hur realistiskt det är att hoppas på att nordafrikanska länder ställer upp på att bygga asylläger – ”landstigningsplattformar”? Vilka befogenheter kan man ge en federal uppbiffad EU-gränsvaktsstyrka? Och, kanske känsligast, hur fördelar man nästa båt med migranter mellan länderna?

Medskickat i inbjudan finns ett diagram över ”olagliga gränspassager till EU”, som visar att siffrorna nu är nere på samma nivåer som före migrationskrisen. Med detta hoppas Tusk kunna avväpna länder som fortfarande vill använda kraften i migrationsfrågan för egna syften.

Men om man redan i inbjudan måste uppmana gästerna att återvändatill till ett konstruktivt samtal, så säger det i alla fall någonting om samtalsklimatet bland EU-ledarna 2018.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.