Parisbor svalkar sig i fontäner i rekordvärmen. Foto: Dominique Faget/AFP/TT

Nya värmerekord i Europa

Uppdaterad
Publicerad

En ny värmebölja har svept in över Europa och i flera länder har temperaturerna nått rekordnivåer. I Paris visar termometern över 42,6 grader – vilket är varmast någonsin i den franska huvudstaden. Myndigheter varnar dock för att graderna kan stiga ytterligare.

Enligt det franska nationella väderinstitutet Météo France slogs värmerekordet i Paris under torsdagseftermiddagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt AFP ska temperaturen ligga på så mycket som 42,6 grader i området Montsouris, rapporterar BFMTV och hänvisarar till Météo France. Det förra rekordet är från 1947 då 40,4 grader uppmättes. Men än är det en bit kvar till de 46 graderna som är landets varmaste temperatur någonsin och som registrerades under förra månadens värmebölja.

Rekord i Belgien och Nederländerna

Det är inte bara i Frankrike som rekord har slagits.

I Belgien uppmättes 40,2 grader i närheten av Liège i de östra delarna av landet under onsdagen, skriver AP.

Landets nationella väderinstitut flaggade dock för att det nya värmerekordet kunde slås på nytt under torsdagen – vilket det också gjorde när 40,6 grader uppmättes vid 15.30-tiden i Kleine-Brogel.

I grannlandet Nederländerna sattes det nya nationella rekordet på 40,4 grader i den sydliga kommunen Gilze en Rijen under torsdagen.

Julirekord i Storbritannien

Även i Tyskland har ett väderrekord slagits under torsdagen. I staden Lingen har 41,5 grader uppmätts, vilket är varmast i landet någonsin.

AP skriver att meteorologer larmat om att rekord kan slås även i London. I den brittiska huvudstaden väntas strecket på termometern klättra upp mot 39 grader under torsdagen.

Redan vid 15-tiden slogs julirekordet i Storbritannien, när 36,9 grader uppmättes vid Heathrows flygplats.

Varningar utfärdade i flera länder

I samband med de höga temperaturerna har flera myndigheter utfärdat varningar i stora delar av Europa. De höga temperaturerna ställer till problem för bland annat sjukvården i flera länder. Till exempel i Storbritannien saknar många anläggningar luftkonditionering.

I London och Paris har både myndigheter och hjälparbetare delat ut vatten och solskydd till hemlösa och i Frankrike och Belgien har tåg ställts in på grund av värmen.

Myndigheter i Nederländerna har varnat för att luftkvaliteten i vissa regioner, inklusive turisttäta Amsterdam, kan orsaka host och irritation. Detta då svaga vindar inte blåser undan föroreningar vilka omvandlas till ozon i solljuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.