Israeliska armésoldater står vakt i byn Beit Ummar på Västbanken, nära Hebron. Arkivbild. Foto: Nasser Nasser/AP/TT

Flera palestinier ihjälskjutna på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Tre palestinier har skjutits ihjäl på Västbanken av israeliska styrkor under natten till tisdag, enligt palestinska myndigheter.

Dödsskjutningarna inträffade vid två skilda tillfällen – och följdes av ett misstänkt bildåd utanför Jerusalem där föraren sköts till döds.

En 44-årig man uppges ha blivit skjuten i huvudet vid sammandrabbningar i natt i Beit Ummar, mellan Hebron och Jerusalem.

Ytterligare nio personer sköts och skadades.

Motattacker och beskyllningar

Tidningen Haaretz skriver att två israeliska militärfordon gick sönder utanför staden, varpå invånare började kasta sten mot soldaterna. Den palestinska nyhetsbyrån Wafa beskriver det som drabbningar mellan soldater och stenkastande palestinier. Även Israels militär beskriver det som ett slags våldsamt upplopp där människor kastade sten och hemmagjorda brandbomber mot soldater, varpå en man dött i skottväxlingen.

Några timmar senare sköts två bröder i 20-årsåldern ihjäl längre norrut, i byn Kafr Ein på centrala Västbanken.

Israels militär beskriver ett liknande scenario som det utanför Beit Ummar: Soldater på rutinuppdrag möttes av upploppsmakare som kastade sten och brandbomber, varpå de svarade genom att öppna eld.

Palestiniernas inrikesminister Hussein al Sheikh beskriver de två brödernas dödsfall som ”kallblodiga avrättningar”.

Våldsspiral på Västbanken

Senare på tisdagen körde en palestinier på en 20-årig israelisk kvinna med bil, vilket misstänks vara en medveten attack.

Spänningen har tilltagit i regionen under året. 19 personer har dödats i palestinska dåd riktade mot israeler, som följts av regelbundna israeliska räder på Västbanken. Där har minst 125 palestinier dödats, enligt FN. Bland dem finns både stenkastare och andra som inte haft med drabbningar att göra. Enligt palestinska myndigheter är dödstalet högre.

Den extrema islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, varnar för att en israelisk ”upptrappning” kommer att mötas med ett ”upptrappat motstånd”.

FN:s sändebud i Mellanösternkonflikten, norrmannen Tor Wennesland, varnade i måndags för att situationen är på väg att nå en kokpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.