Israelisk polis kontrollerar en ung palestinsk man vid Damaskusporten i Jerusalems gamla kvarter. Foto: TT

Nya knivattacker – flera palestinier skjutna till döds

Uppdaterad
Publicerad

Fyra palestinier som attackerat israeler med knivar har skjutits till döds av polis. En femte är allvarligt skadad. Spänningarna och våldet mellan israeler och palestinier har eskalerat ytterligare under lördagen.

Fem separata knivattacker har ägt rum i Jerusalem och på Västbanken. Fyra av attackerna skedde i Hebron på Västbanken, där cirka 500 judiska bosättare lever i en hårt bevakad zon omgiven av 200.000 palestinier. De senaste attackerna var likt de många av de senaste händelserna i området, inte utförda av kända militanta grupper utan av individer som agerade på egen hand, enligt BBC News korrespondent Kevin Connolly som befinner sig i Jerusalem.

Palestinska tonåringar bland de döda

Den första attacken skedde i Hebron då en palestinsk man sköts ihjäl av en beväpnad israelisk medborgare. Som ofta i dessa fall går uppgifterna i sär, den israeliska mannen säger att han utsattes för en knivattack medan palestinier säger att den skjutne mannen var obeväpnad.

Attacker i Israel

Kort därefter sköts en ung palestinsk tonårsflicka till döds av en israelisk gränspolis. Tonårsflickan ska ha försökt knivhugga den kvinnliga polisen som då sköt flickan. Enligt BBC News uttryckte polisen stort obehag över hur det hela slutade.

Några timmar senare blev en israelisk soldat attackerad med kniv och sköt sin attackerare, som skadades allvarligt.

I Jerusalem sköts en palestinsk tonåring till döds efter att han drog fram en kniv när gränspolisen undersökte hans id-kort.

Senare på lördagskvällen dödade en israelisk polisman en palestinier som försökte knivhugga honom vid en gränspost mellan Jerusalem och Västbanken.

Oro för ny intifada

Det är under de senaste veckorna som våldet i området har trappats upp. Hittills i oktober har 41 palestinier och sju israeler dödats. Våldet eskalerade efter att uppgifter började spridas om att Israel försökte införa striktare kontroll över den heliga platsen Tempelberget i Jerusalem. Platsen hålls helig av såväl muslimer och judar. Nu stärks oron för att en tredje intifada, ett palestinskt uppror ska ske. Vid de två tidigare intifadorna som inträffade 1987-1993 och 2000-2005 dödades tusentals människor i ett nästan dagligt våld i det redan osäkra och spända området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet