Polisbilar och journalister utanför det hus i Birmingham, som stormades av polis natten mot torsdagen. Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Flera personer gripna i sex olika räder

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har gripits i sex olika räder som har koppling till utredningen av gårdagens attentat i Westminster i London. Det uppger Metropolitan Police i en presskonferens nu på förmiddagen.

Räderna har skett på olika adresser runtom i landet.

En räd ska ha genomförts mot en lägenhet på Hagley road i Birmingham vid midnatt svensk tid, natten mot torsdagen.

Attacken vid brittiska parlamentet

Enligt vittnen på plats ska tre personer ska ha förts bort i handbojor av polisen. Flera vägar stängdes av runt adressen i närheten av de centrala delarna av staden.

Det finns obekräftade uppgifter från BBC  Newsnight om att det fordon som användes vid attacken på Westminster Bridge ska ha hyrts i Birmingham.

Kritiskt tillstånd

Vid gårdagens attentat i Westminster i London mejade en man ned fotgängare med bil och knivhögg en 48-årig polisman till döds innan han sköts ihjäl av polisen.

Utöver de fyra människor som dödades i gårdagens attack vårdas 29 på sjukhus, enligt Mark Rowley vid Scotland Yard. För sju av de skadade är tillståndet kritiskt.

Sökandet fortsätter

Ytterligare sökinsatser ska genomföras omkring Parliament Square, säger Mark Rowley vid Metropolitan Police.

Polisen uppmanar därför även i dag människor att hålla sig borta från en rad områden i centrala London: Parliament Square; Whitehall; Westminster Bridge; Lambeth Bridge; Victoria Street upp till korsningen vid Broadway samt Victoria Embankment upp till Embankments tunnelbana..

”Sjuk attack”

Dådet i London beskrivs av Storbritanniens premiärminister Theresa May som ”en sjuk och depraverad terrorattack”. Efter attacken samlades människor vid polisavspärrningarna nära parlamentet.

– Polisen gör ett bra jobb. Detta måste vara den säkraste platsen i staden just nu, sade Londonbon Phoebe Lanzer till den norska nyhetsbyrån NTB:s utsända.

Stor polisnärvaro

Polisnärvaron i centrala London är stor efter attacken och på torget Trafalgar Square, som är populärt bland turister, lyste himlen under natten upp av det blå skenet från polisbilarna.

På torget fanns ett danskt par på semester i huvudstaden.

– Vi fick först information om händelsen genom att familjen skickade meddelanden och undrade om vi var okej. Men vi insåg att något hade hänt när vi såg och hörde alla helikoptrar, sade Morten Bruun till NTB.

Europeiska terrordåd

Onsdagens attack i London utreds som ett misstänkt terrordåd – och olika fordon har vid åtminstone två tillfällen används vid terrorattacker i Europa på senare tid:

  • Den 19 december förra året dödades tolv personer när en lastbil rände in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av italiensk polis.
  • Den 14 juli 2016 dödades 84 människor då en lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. Gärningsmannen identifierades som en fransman född i Tunisien. IS tog på sig dådet.

Andra omfattade europeiska terrordåd de senaste åren:

  • Den 22 mars i fjol dödades 32 personer, bland dem två svenskar, i två attacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Dessutom skakades omkring 300 människor av attentatsmännen som slog till dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.
  • Den 13 november 2015 gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och en konsertlokal i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet