Foto: TT

Flera personer har skadats i yxattack i Düsseldorf

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer skadades, varav flera allvarligt, i en yxattack på centralstationen i Düsseldorf. En misstänkt gärningsman har gripits. Det finns ännu inget som tyder på att det skulle vara ett terrordåd.

En person greps efter att ha attackerat människor med en yxa på centralstationen i Düsseldorf vid niotiden torsdagskvällen. Nio personer skadades, varav flera allvarligt. En av de skadade är en 13-årig flicka.

Gärningsmannen ska först ha attackerat två personer på ett pendeltåg och sedan fortsatt att attackera personer på perrongen, rapporterar Spiegel. Enligt polisen i Düsseldorf ska gärningsmannen vara en 36-årig man med förmodade psykiska problem som slumpvis valt ut sina offer.

Efter attacken flydde mannen över ett spår på järnvägsstationen och hoppade från en bro innan han greps av polisen. I samband med hoppet från bron ska han ha skadats allvarligt och fick föras till sjukhus. Enligt polisen uppgav mannen vid gripandet att han räknat med att polisen skulle döda honom, men istället hoppade han från bron.

Initiala uppgifter gjorde gällande att två personer hade gripits i samband med attacken, något som senare ändrades av polisen. Ingenting tyder på att det ska finnas fler gärningsmän inblandande.

Motivet är ännu okänt. Polisen har beslagtagit det misstänkta vapnet, en yxa, som hittades på platsen.

Personer låg blödande

Tidningen Spiegels utsände rapporterade under kvällen om skadade människor som låg blödande på platsen. Enligt Rheinische Post ska det ha rått panik inne på stationen, människor låg på golvet och ropade på hjälp.

Ett vittne uppger till Spiegel att en 13-årig flicka skadades i attacken. Hon ska ha suttit på golvet med ett sår.

– Jag hjälpte henne att ta hand om såret och att ringa till hennes far, säger den unga kvinnan till Rheinische Post.

Tidningen uppger även att en man i 20-årsåldern ska ha fått hjälp av vänner att ta sig från platsen. Han hade skador i huvudet.

Stort polisuppbåd

Ett stort polisuppbåd är på plats och en helikopter cirkulerar över platsen. Stationen har evakuerats och spärrats av. Tågen leds om från platsen.

– Här springer bara tungt beväpnade poliser omkring, säger ett vittne till Rheinische Post.

Tågförarna uppges ha stängt dörrarna i samband med attacken. Vissa passagerare krävde att få lämna tågen, men eftersom dörrarna inte kunde öppnas var för sig blev de kvar tills polisen kom dit.

– De är nu i säkerhet, polisen står på spåret, säger föraren till Rheinische Post.

Strax innan klockan 01 natten till fredag kunde avspärrningarna på stationen hävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.