Louisiana-guvenören John Bel Edwards talade vid pressträffen sent på söndagskvällen, svensk tid, efter att flera poliser skjutits till döds i Baton Rouge. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera poliser skjutna i Baton Rouge

Publicerad

Tre poliser har skjutits till döds i Baton Rouge, Louisiana, av en ensam gärningsman med automatvapen. Staten har varit på helspänn sedan polisens dödsskjutning av en 37-årig svart man och mordet på fem poliser i Dallas, Texas förra veckan.

En svartklädd man med täckt ansikte dödade på söndagen tre poliser och skadade ytterligare tre i Baton Rouge, i den amerikanska delstaten Louisiana.  

Dödsskjutningarna ägde rum ett stenkast från polishögkvarteret och polisen hade kallats till platsen av allmänheten som sett den svartklädda mannen promenera runt med automatvapen.  

– Poliserna ryckte ut efter ett samtal om att skott hade avlossats och ska ha överrumplats av åtminstone en gärningsman, säger Kip Holden, borgmästare i Baton Rouge till NBC News.  

När polisen kom till platsen öppnade mannen eld. Han tros ha varit ute efter att skada just poliser. Enligt vittnen hördes 25-30 skott i området. Mannen sköt ihjäl tre personer och skadade tre. En av de skadade är i kritiskt tillstånd, övriga två har inte fått livshotande skador. 

Höjd beredskap 

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds strax efter dådet.

Fyra timmar efter skjutningarna greps två personer i staden, men det är oklart om de är de två eftersökta gärningsmännen.

Under en presskonferens senare på dagen sa polisen att man inte letar efter en annan skytt och att man tror att den personen som dödats av polisen också är den som är ansvarig för att ha skjutit ihjäl poliserna.

Tidigare dödsskjutning  

Polisen i Baton Rouge är under lupp efter dödsskjutningen av den svarte 37-årigen Alton Sterling den 5 juli. Han sköts vid ett polisingripande som filmades och lades ut på internet. Skjutningen har anklagats för att vara övervåld. Polisen uppger att de trodde att han sträckte sig efter ett vapen.  

Alton Sterlings begravning hölls i fredags.  

Efter skjutningen har det varit stora protester mot polisvåld, både i Baton Rouge och i andra städer. Vid en demonstration i Dallas sköt en man fem poliser till döds.  

Under helgen har det varit stora protester på gatorna i Baton Rouge. Tusentals personer fördömde Sterlings död, hundratals av dem samlades utanför polisstationen. Polisen grep ungefär 200 personer, uppger AP.  

Förra veckan greps fyra personer, misstänkta för att ha planerat att döda poliser.

Dödligt våld mot poliser i USA

Visa

7 juli 2016: Fem poliser sköts ihjäl i Dallas i Texas. Det var det dödligaste dådet som drabbat poliser i USA sedan 11 september 2001.

20 december 2014: Två sköts poliser ihjäl I sin patrullbil New York-stadsdelen Brooklyn. Mördaren, som begick självmord, hade skrivit i sociala medier att han tänkte hämnas Eric Garners och Michael Browns död – de föll båda offer för polisvåld.

29 november 2009: Fyra poliser dödades på ett kafé i Washington DC. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009: Fyra poliser i Oakland i Kalifornien dödades samma dag vid två separata händelser. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in i lägenheten sköt gärningsmannen ihjäl två poliser innan han själv dödades.

11 september 2001: I de stora terrorattackerna mot Manhattan och Pentagon och dödades sammanlagt 72 poliser, brandmän, tullpersonal och annan uniformerad personal.

19 april 1995: Åtta federala poliser, bland annat från underrättelsetjänsten, dödades i ett bombdåd i Oklahoma City, som totalt kostade 168 människor livet.

28 februari 1993: Fyra federala poliser från byrån för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel dödades när de skulle utföra en husrannsakan på Davidianernas ranch nära Waco i Texas.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisvåld i USA

Mer i ämnet