Attacken ska påverka användare olika beroende på varifrån i världen man försöker komma åt tjänsterna. Foto: TT

Flera populära nättjänster utslagna i hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Två överbelastningsattack har i omgångar slagit ut flera populära tjänster såsom Twitter och Spotify. Främst drabbade är användare i östra USA. Nu varnar DNS-leverantören Dyn för att en tredje hackerattack är på väg, skriver CNBC.

Användare har under dagen upplevt problem med att komma åt ett antal populära nättjänster och -sajter såsom Twitter, Paypal, Reddit, Spotify, Airbnb, Playstation, New York Times med många flera. Störningarna ska bero på en DDOS-attack mot DNS-leverantören Dyn, enligt Techcrunch, som hänvisar vidare till uppgifter på andra forum.

Attacken ska påverka användare olika beroende på varifrån i världen man försöker komma åt tjänsterna, och de som drabbas främst ska vara användare i östra USA. Europa och Asien ska för tillfället inte ha drabbats av några större störningar.

Nu varnar DNS-leverantören Dyn för att en tredje hackerattack är på väg, skriver CNBC.

Bekräftar angrepp

Dyn, som är en leverantör av infrastruktur på nätet, med högkvarter i amerikanska New Hampshire, bekräftar själv att man har utsatts för en DDOS-attack, samt att det har orsakat störningar främst är den amerikanska östkusten som har drabbats.

Bland företagets kunder finns några av USA:s allra största företag, vilket innebär att ett angrepp drabbar ovanligt många användare.

Ett första angrepp skedde vid lunchtid på fredagen, och var avhjälpt under tidig eftermiddag, och nästa attack märktes av vid 18-tiden. Denna gång ska besvären har varit mer påtagliga även utanför USA, främst i Europa.

Störning avhjälpt under kvällen

Strax efter kl 21 svensk tid meddelade Dyn att alla problem ska vara på väg att lösas, och att angreppet var på god väg att avvärjas.

Ingen har tagit på sig skulden eller pekats ut för angreppet.

I USA håller landets säkerhetstjänst koll på och följer noggrant situationen, uppger en talesperson för Vita huset.

Gör att datorer ”går vilse” på nätet

En DDOS-attack är en typ av överbelastningsattack, där angriparna beordrar mängder av nätuppkopplade apparater att försöka ansluta till den utsatta tjänsten eller hemsidan, i syfte att överbelasta dess servrar och därmed ta dem ur funktion.

Det en DNS-leverantör som Dyn gör är enkelt förklarat att agera som en ett adressregister på internet, som gör att den som ber att få komma till exempelvis www.svtnyheter.se faktiskt hamnar på sajten www.svtnyheter.se. Om DNS-leverantören slås ut, som i detta fall genom en DDOS-attack, kan alltså inte datorer och andra nätuppkopplade apparater inte ”hitta” till den begärda sajten.

Svenska sajter svåråtkomliga på kvällen

Under fredagskvällen har också ett antal svenska myndighetssajter, liksom SF Bios sajt, upplevt stora störnignar.

Det är oklart om detta har någon koppling till det amerikanska angreppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer