Theresa May möter hårt motstånd i parlamentet för sin brexit-plan. Foto: Parliamentary Recording Unit/AP/TT

Flera protestavgångar i Storbritannen

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett par dygn innan hennes brexitplan ska presenteras slipar premiärminister Theresa May knivarna. Den nya regeringskretsen är mer May-vänlig och står närmare en så kallad mjuk brexit.

Men motståndet finns kvar i parlamentet, och två högt uppsatta partimedlemmar meddelar nu sin avgång.

Maria Caufield och Ben Bradley, båda två med poster som viceordförande inom det konservativa Tories samt parlamentsledamöter, har lämnat in avskedsansökningar i protest mot Mays brexitpolitik, rapporterar Sky News.

Avhoppen kommer efter måndagens regeringskaos i Storbritannien, med två högprofilerade ministrars protestavhopp.

May har visserligen blivit av med två skarpa kritiker av den plan på en så kallad mjuk brexit som hon väntas presentera på torsdag. Men i själva verket har hennes brexitbekymmer bara flyttat – från regeringskretsen till parlamentet – och knappast krympt, påpekar Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham.

Motstånd i parlamentet

De båda avhoppade ministrarna, brexitminister David Davis och utrikesminister Boris Johnson, är båda för en hårdare skilsmässa mellan EU och Storbritannien. Men åtminstone Johnsons ersättare, Jeremy Hunt, förespråkar Mays mjukare linje.

– Nu har hon visserligen stöd i regeringen för sin plan, men hon får ökade bekymmer i parlamentet. Från de bakre bänkraderna kan de avhoppade ministrarna nu organisera sitt motstånd mot May, säger Matt Cole till TT.

Måste inte godkännas

Premiärministerns brexitplan måste visserligen inte formellt godkännas av parlamentet.

– Men planen kommer naturligtvis att tas upp i parlamentet, vid flera tillfällen, och mötas av opposition från konservativa. Det verkar som att även Labourpartiet kommer att bjuda motstånd, säger Matt Cole.

Om parlamentet gång efter annan är kritiskt till planen blir det svårt för henne, eftersom EU-kommissionen då inte kan vara säker på om den slutgiltiga uppgörelsen kommer att ha politiskt stöd. Överenskommelsen som EU och Storbritannien sluter i utträdesförhandlingarna måste röstas igenom i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.