Flera rivaler till Lukasjenko gripna

Publicerad

Alla oppositionskandidater utom två i det vitryska valet har gripits under natten, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Endast Jaroslav Romantjuk och Viktor Teresjtjenko har klarat sig undan.

Oppositionskandidaten Vladimir Nekljajev misshandlades av kravallpolis när han var på väg till oppositionens protester och fördes till sjukhus.

-Vi var i ett rum på sjukhuset när civilklädda män trängde sig in, virade in honom i en filt och drog ut honom mot okänt håll, berättade den under kvällen misshandlade kandidaten Vladimir Nekljajevs hustru Olga för Interfax.

-Nekljajev har hämtats på sjukhuset och blivit bortförd trots att han har en hjärnskakning, säger Kent Härstedt, som lett de svenska observatörerna i organisationen OSSE:s övervakning av valet, i telefon till TT från Minsk.

Även kandidaterna Andrej Sannikov, Nikolaj Statkevitj och Grigorij Kostusev greps, uppger deras medarbetare.

Fördömer
EU-parlamentets talman Jerzy Buzek har i kraftiga ordalag fördömt insatsen mot Nekljajev.

”Denna fega attack mot en försvarslös kandidat i Vitrysslands presidentval är chockerande och skamlös”, sade Buzek i en kommuniké enligt Reuters.

Polis har även slagit till mot flera människorättsorganisationer och oppositionsrörelser, däribland Viasna och Charta 97. Personalen på Viasna satt gripna under ett par timmar, men har nu släppts igen.

Alla deras datorer har emellertid konfiskerats, uppger svenska Civil Rights Defenders.

Lukasjenko
Protesterna mot det vitryska presidentvalet bröt ut när det stod klart att Alexandr Lukasjenko låtit sig väljas om.

Det blev våldsamt i Minsk när tusentals människor protesterade mot valet, som oppositionen hävdade var uppgjort. Polisen grep flera hundra personer, däribland flera av de nio kandidater som utmanat Lukasjenko.

Under all kritik
Sent på natten verkade läget ute på Minsks gator ha lugnat ner sig, berättar Kent Härstedt. Kylan höll ett hårt grepp över staden och massor av militär- och polisfordon syntes ute.

Kent Härstedt är en av OSSE:s 400 valobservatörer på plats i Vitryssland. Han och en kollega besökte nio vallokaler i Minsk, under dagen för att kontrollera själva röstandet, och på kvällen för att se hur rösträkningen fungerade.

-Själva röstförfarandet verkar fungera mycket bra, men röstsammanräkningen var under all kritik. Vi kunde inte säkerställa att den gjordes på ett korrekt sätt, säger Kent Härstedt till TT.

-Vi kunde se att de räknade, men inte mycket mer. När jag ställde frågor på ett ställe blev det knäpptyst och väldigt irriterad stämning, konstaterar Kent Härstedt, som poängterar att det är hans egna, personliga iakttagelser som han rapporterat till OSSE.

Tidigt på måndagsmorgonen meddelade den statliga valkommissionen att Alexandr Lukasjenko blev omvald med 79,7 procent. Valdeltagandet angavs till 90 procent.

TT

Valresultatet i Vitryssland, enligt den centrala valkommissionen:

Aleksandr Lukasjenko 79,67 procent
Andrej Sannikov 2,56
Jaroslav Romantjuk 1,97
Grigorij Kostusiov 1,97
Vladimir Nekljajev 1,77
Ales Michalevitj 1,20
Vitalij Rymasjevskij 1,10
Viktor Teresjtjenko 1,08
Nikolaj Statkevitj 1,04
Dmitrij Uss 0,48
”mot alla” 6,47

Valdeltagandet anges till 90,4 procent.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer