Visa alla (2)
Visa alla (2)

Minst 10 döda i explosion i Nairobi

Publicerad

Minst tio har dödats och 70 skadats efter två explosioner på en marknad i Kenyas huvudstad Nairobi, rapporterar kenyanska medier enligt Reuters.

Minst två explosioner inträffade på en marknadsplats i Kenyas huvudstad Nairobi på fredagen, rapporterar Reuters. Tio personer ska ha dödats, enligt kenyanska myndigheter. Flera ska även ha skadats – det är ännu oklart hur många.

Enligt uppgifter till SVT har två personer kastat handgranater mot en folksamling vid marknadsplatsen.

”Den första smällen kom från en 14-sitsig matatu (minibuss), den andra inifrån Gikomba-marknaden. Fyra dödsfall” skriver Kenyas räddningstjänst på sin officiella Twitter.

”Följer al-Shabaabs strategi”

Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är Gikombamarknaden en stor mötesplats i Nairobi, och väldigt välbesökt.

– Det här följer ju al-Shabaabs strategi att slå mot platser där det finns väldigt mycket folk.

Kenya har skakats av en rad explosioner efter terrorattacken mot gallerian Westgate i september i fjol, då minst 67 människor dödades.

– De signaler jag fått från underrättelsevärlden om att något är på gång verkar ju stämma, säger SVT:s Johan Ripås.

Brittiska researrangörer håller på att evakuera sina turister från hamnstaden Mombasa, på grund av den senaste tidens upptrappning av terrorattacker och hot i området. Svenska UD har i dag uppdaterat sin reseinformation på grund av det försämrade säkerhetsläget i landet.

”Vanliga människor som drabbas”

Enligt Johan Ripås kan man vänta sig flera småskaliga attacker från terrorgruppen. al-Shabaab drar nytta av det redan spända läget i landet och utför mindre attacker som inte kräver mycket arbete, men får stor effekt. Syftet är att sätta press på Kenya att dra sig tillbaka från Somalia, säger SVT:s korrespondent.

– Det här är en typisk attack. Som vanligt är det vanligt folk, låginkomsttagare, som drabbas. Inte internationella besökare utan vanliga kenyaner.

Hur kommer det sig att man inte riktar sig mot just turister, skulle inte det få större effekt?

– Det är för svårt. Just den här typen av marknad är lättåtkomlig, det är bara att kasta in en granat i mängden. Det behöver inte ens handla om något organiserat. Om de ska komma åt platser där turister vistas måste de planera mycket bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer