Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Flera döda i explosion i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 51 personer dödades i ett bombdåd riktat mot ett bröllop i sydöstra Turkiet, uppger den statliga nyhetsbyrån Anadolu. Attacken beskrivs som ett ”avskyvärt terrordåd” i staden Gaziantep nära gränsen till Syrien. Enligt Turkiets president Erdogan var den misstänkta självmordsbombaren 12-14 år.

Säkerhetsstyrkorna letar efter två personer som kan ha hjälpt den misstänkta självmordsbombaren.

 I attacken dödades 51 människor och 69 skadades, av dem har 17 allvarliga skador, sade president Recep Tayyio Erdogan i tv-kanalen NTV.

Resterna av en självmordsväst har hittats på platsen, rapporterar AFP med hänvisning till åklagare.

”Vi fördömer förrädarna bakom denna attack”, heter det i ett uttalande från guvernören Ali Yerlikayas kontor.

Letar efter två personer

Turkiska säkerhetsstyrkor letar efter två personer som kom till bröllopet tillsammans med den misstänkta självmordsbombaren, och som sedan flydde platsen, enligt nyhetsbyrån Dogan. Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet.

Explosionen inträffade i stadsdelen Sahinbey, där många kurder bor. Enligt medieuppgifter var det ett stort kurdiskt bröllop.

– Initial information talar för att det är Daesh (IS) som gjorde det här, säger AKP-parlamentarikern Samil Tayyar från Gaziantep, till den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Terrorgruppen IS har även beskyllts för tidigare attacker på kurdiska bröllop.

Flera barn bland bröllopsgästerna

Det prokurdiska oppositionspartiet HDP säger att flera medlemmar var på bröllopet, och att det fanns flera barn bland bröllopsgästerna.

– Syftet med terrorn är att skrämma människor men vi kommer inte tillåta detta, säger biträdande premiärminister Mehmet Simsek, som också representerar Gaziantep i det turkiska parlamentet.

– Det är en barbarisk attack på ett bröllop, säger han i statlig tv.

Gaziantep ligger bara sex mil från den syriska gränsen och miljonstaden har blivit en tillflyktsort för människor som flyr striderna i grannlandet. Men det finns även farhågor att jihadister ökat sin närvaro i staden.

Ser kurderna som fiende

Attacken skulle kunna vara en hämnd för de landvinningar som kurdiska YPG gjort i kriget mot Islamiska staten i Syrien under de senaste veckorna. Många sunniextremistiska jihadistgrupper i regionen ser kurderna som en huvudfiende jämte den syriska regimen, Ryssland och den USA-ledda koalitionen.

Turkietexperten Umut Özkirimli vid Lunds universitet säger till TT att mycket pekar på att IS ligger bakom attacken.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter att hon lämnar sina djupaste kondoleanser till Turkiet efter ”den brutala terrorattacken” mot bröllopet. ”Mina tankar går till dem som drabbats”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: SVT