Foto: TT

Flera döda i skjutning i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dödats och flera personer har skadats i en skjutning vid en tågstation i Jerusalem. Gärningsmannen har dödats av polisen.

Två personer har dödats och flera har skadats i skottlossningen, som ägde rum vid minnesmonumentet Ammunition Hill i norra delen av staden.

Sköt från bil

Polisen säger till Reuters att händelsen är en terroristattack.

Enligt de första uppgifterna i medierna kom en man körande i en bil och öppnade eld. Han flydde sedan från platsen men motorcykelpoliser tog upp jakten. Vid området Sheikh Jarrah kom polisen ikapp. Då sköt mannen mot poliserna, som besvarade elden. Den misstänkte gärningsmannen skadades svårt och dog senare av sina skador.

Gärningsmannen var en palestinier som nyligen dömts till fyra månaders fängelse för att ha attackerat en polis. Han skulle snart avtjäna straffet när han utförde dagens dåd. Den palestinska islamiströrelsen Hamas sa att mannen var Hamasmedlem.

De döda är en 60-årig kvinna och en polis från specialstyrkorna, som blev allvarligt skadade efter skjutningen. Ytterligare fyra personer har fått lindringa skador.

”Spänd stämning i Jerusalem”

Björn Brenner, mellanösternforskare på Försvarshögskolan, befinner sig i kvarteret där gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

– Kvarteret är helt avstängt för in- och utresor, säger han till SVT Nyheter.

– Både innan, de senaste dagarna, och nu, så är det en spänd stämning i Jerusalem. Speciellt i det här kvarteret som angränsar till västra Jerusalem, som är den judiska delen, och östra Jerusalem som är den arabiska delen. Nu får vi se om den här skjutningen leder till någonting mera, säger Björn Brenner.

Hamas hyllade attacken, som man beskrev som ett ”naturligt svar på ockupationens brott”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.