Plötsligt rasade ventilationsröret ned över publikhavet i Vasas ishall. Foto: Mikael Kärkinen

Flera skadade under rockkonsert i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har skadats lindrigt under en pågående rockkonsert i ishallen i Vasa i Finland.

En bit in i den slutsålda konserten rasade plötsligt ett stort ventilationsrör och en ljusrigg med strålkastare ner från taket över publikhavet. Räddningstjänst var snabbt på plats och sju personer har förts till sjukhus. Enligt de senaste uppgifterna ska samtliga vara lindrigt skadade.

”Del av showen?”

– Vi satt precis under rören när det plötsligt kom nedbrakande. Vi trodde att det var en del av showen eftersom de på scenen kommenterade raset precis när det hände, säger ögonvittnet Mikael Kärkinen till SVT Nyheter.

Han befann sig i den fullsatta ishallen tillsammans med sin tolvårige son och sin hustru. Olyckan inträffade en dryg halvtimme in i den slutsålda konserten Raskasta joulua – ”Tung jul”.  Omkring 4.000 människor var på plats.

Falle

Ljusriggen löpte längs hela ishallens längd. Foto: Mikael Kärkinen

t bromsades

– Elkablarna höll emot så att röret föll ganska långsamt. Det gick ganska lugnt till och uppstod aldrig någon panik.

Människor i publiken hjälptes åt att lyfta undan röret så att de människor som hamnat på golvet kom upp igen. Ventilationsröret är enligt uppgift mer än en meter grovt och drygt tre meter långt. Ljusriggen lika lång som hela ishallen. Flera ambulanser, brand- och polisbilar kallades till platsen. Konserten avbröts och publiken är evakuerad.

– Det är ännu oklart vad som fick röret att rasa. De sju personerna fördes till Vasa centralsjukhus för granskning, säger branscef Ari Rinta-Jaskari, brandchef till Vasabladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.