Flera svenskar deltog i sammandrabbningarna i Charlottesville. Foto: TT

Flera svenska högerextrema i Charlottesville

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska extremister fanns på plats under den högerextrema manifestationen i Charlottesville i Virginia i USA där en motdemonstrant dödades och 10–20 skadades.

– Det är ju folk som har täta kontakter med den här rörelsen i USA och de har inte gjort någon hemlighet av att de är där, säger Daniel Wiklander, vikarierande chefredaktör på Expo till DN.

LÄS MER: Trump: ”Vit makt-förespråkare är kriminella”

Svenskarna uppgav själva att de var i Charlottesville, och DN namnger tre av dem. När högerextremisterna drabbade samman med motdemonstranterna beskriver en av svenskarna läget som ”fullständigt inbördeskrig”.

Medlemmar av nordiska Altright-rörelsen

Wiklander säger också att svenska högerextremisters anseende ökat i kretsar med likasinnade i USA.

På sociala medier skriver två av svenskarna om sitt delatagande i manifestationen och beskriver sig själva som medlemmar av den nordiska Altright-rörelsen.

LÄS MER: Misstänkte Carlottesville-mördaren i nynazistisk demonstration

Det var i lördags som en man med bil körde in i en grupp antifascistiska motdemonstranter. En 32-årig kvinna dödades och flera av de påkörda fick svåra skador.

LÄS MER: Tre döda och minst 35 skadade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.