Bilden på den tjeckiska flickscouten Lucie Myslíková, 16, och en högerextrem demonstrant har de senaste dygnen blivit viral. Foto: Vladimír Čičmanec

Flickscout stod upp mot man vid nazistdemonstration – nu sprids bilden över nätet

Uppdaterad
Publicerad

Under en nynazistisk första maj-demonstration i sydöstra Tjeckien ställde sig 16-åriga flickscouten Lucie Myslíková öga mot öga med en högerextrem man. Efter att bilden delats på Facebook har den setts av tiotusentals, spridits över hela nätet och blivit omskriven i internationella medier.
”Jag är förstås fullständigt förbluffad, men exalterad”, säger Vladimír Čičmanec, som fångade ögonblicket på bild, till SVT Nyheter.

Till vänster: en svartklädd man med mörka glasögon, rakat huvud och ett aggressivt kroppsspråk. I bildens andra hörn: en ung flickscout med långt utsläppt hår som tittar rakt på honom.

Kanske är det den slående kontrasten mellan de två personerna som har talat till så många människor.

”Hon stod rak i ryggen”

Oavsett har bilden på den 16-åriga flickscouten Lucie Myslíková, tagen av dataingengören och amatörfotografen Vladimír Čičmanec under en första maj-demonstration i tjeckiska staden Brno, väckt stor uppmärksamhet det senaste dygnet.

Hans egna Facebook-inlägg har under torsdagskvällen gillats av nära 7.000 och delats av många.

”Hon stod rak i ryggen och var stolt och lade fram starka argument”, säger Čičmanec till CNN och berättar för tv-kanalen att han under den globala protestdagen besökte demonstationen där nynazister och högerextrema demonstranter samlats.

LÄS MER: Bilden på Tess spreds över världen: ”Någon måste våga säga ifrån”

Gläds åt bildens genomslag

Vladimír Čičmanec säger till SVT Nyheter att han är helt förbluffad över det enorma genomslaget som hans bild har fått, men är samtidigt exalterad över den enorma spridningen världen över.

”Jag tror att extremhögerns framgångar gör att fler människor är mer mottagliga för fotografier som visar fredligt motstånd mot den hatiska fascistiska ideologin”, skriver han i ett meddelande.

Det var i staden Brno som nynazisterna samlats på första maj, men enligt tjeckiska medier var antalet motdemonstranter långt fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer